Velký přehled cen ADSL a odpovědi na nejčastější dotazy

ADSL tarifů je na trhu celá řada. Mnohdy jsou rozdílné nabídky nabízeny za podobné ceny. Uživatel si marně láme hlavu zda je výhodnější vyšší rychlost nebo nižší agregace. Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v dnešním článku. Nechybí ani přehledné tabulky s cenami za připojení.

Související odkazy

Slovník
ADSL
IMAP
LAN
MP3
online
POP3
router
server
streaming
USB
Wi-Fi

Zájemci o ADSL mají možnost vybrat si z pestré nabídky tarifů. Ty nejlevnější jsou k dispozici už pod 400 korunami, většina z nich se drží v pásmu mezi 500 až 1000 korunami, ale pro náročné uživatele jsou připraveny tarify, které nabízí nižší agregaci, vyšší datový limit nebo rychlost. Tyto tarify jsou v nabídce zpravidla za ceny nad 1000 Kč.

Abychom v jednotlivých nabídkách udělali trochu pořádek, prošli jsme všechny tarify význámných telekomunikačních operátorů a seřadili je do přehledných tabulek. Předem ale upozorňujeme, že tabulky nemusejí být kompletní. Nejzajímavější nabídky jsme okomentovali v doprovodném textu. Nejprve ale odpovědi na základní otázky, které napadnou snad každého, kdo si chce ADSL pořídit...

Telenor Networks, Český Telecom a ti ostatní...

ADSL postavené na technologii Českého Telecomu

Dominantním poskytovatelem ADSL služeb je Český Telecom, od nějž si ADSL kupují další operátoři, kteří jej dále přeprodávají koncovým uživatelům. Přeprodej nemusí nutně znamenat, že ADSL od alternativních operátorů je dražší (viz současné nabídky Tiscali a Czech On Line). ADSL postavené na nabídce Českého Telecomu má technické parametry dané v pevných mantinelech, které alternativní operátoři nemohou měnit (např. hodnota agregace). Jiné parametry naproti tomu měnit lze (výše datového limitu a způsob jeho uplatňování). ADSL Českého Telecomu (a jeho přeprodejců) je dostupné v 1094 lokalitách pro zhruba 3 miliony telefonních linek (téměř 90 % telefonních linek provozovaných Českým Telecomem). Dostupnost lze ověřit zde.

Mapa pokrytí ADSL Českého Telecomu

ADSL postavené na technologii Telenor Networks

Nabídka ADSL od Telenor Networks je postavena na zpřístupnění místních smyček Českého Telecomu. Tzn. operátor má přístup k tzv. poslední míli mezi ústřednou a zákazníkem. To TN dává lepší možnosti pro nastavování technických parametrů služby (lze upravovat rychlost služby, agregaci a další parametry). Podobně jako Český Telecom, i Telenor Networks své ADSL přeprodává dalším operátorům.

Dostupnost je zatím omezena na největší města (a jejich pokrytí často není úplné): Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Hradec Králové, České Budějovice, Pardubice. Zda se vaše telefonní linka nachází v dosahu infrastruktury Telenor Networks lze ověřit na této stránce.

Mapa pokrytí Prahy ADSL Telenor Networks. Pokryta jsou i další města

U tarifů Telenor Networks jsou  některé mimořádné úkony účtovány několikanásobně vyšší sazbou než je tomu u tarifů Českého Telecomu. V ceníku Czech On Line např. marný servisní výjezd u tarifů TN vyjde na téměř 9000 Kč (oproti 595 Kč u tarifů založených na technologii ČT).

Vedle Telenor Networks mají smlouvu o přístupu k místním smyčkám také České radiokomunikace, ale podle dostupných informací nepřeprodávají kapacitu dalším operátorům.

Z čeho se skládá cena? Co všechno je nutné platit?

Pokud si chcete pořídit ADSL, čekají vás mimo pravidelného měsíčního poplatku, ještě další výdaje.

Jednorázové poplatky

Aktivační poplatek – pohybuje se zpravidla okolo 1000 Kč, při podpisu smlouvy na delší časové období (12 nebo 24 měsíců) se aktivační poplatek zpravidla neplatí nebo jen v symbolické výši (1 Kč).

Cena za samoinstalační balíček – velmi se liší podle použitého ADSL modemu. Základní modely pro připojení k USB nebo LAN jsou v nabídkách už od 1000 Kč. Modely s funkcí routeru, více konektory, integrovanou Wi-Fi jsou dražší, částka se může vyšplhat až k částce 4000 Kč. Pokud již modem máte (např. od předchozího poskytovatele, případně si jej můžete koupit samostatně v některých obchodech s PC technikou), nemusíte si již samoinstalační balíček pořizovat. Někteří poskytovatelé nabízí možnost pronájmu modemu, ale při současných cenách je výhodnější koupě.

Pravidelné poplatky

Cena za hlasový tarif / nadhovorové pásmo – pokud si budete pořizovat ADSL založené na infrastruktuře Českého Telecomu, musíte platit pravidelný měsíční poplatek za využívání linky. Po vydání posledních cenových rozhodnutí ČTÚ je ADSL možno zřídit s tarifem Telefon Standard za 329 Kč. To je nárůst oproti předchozím tarifům, kdy ADSL bylo možno provozovat i se základním tarifem Home Mini za 216 Kč.

Pokud si vyberete tarif postavený na infrastruktuře Telenor Networks, může se váš pravidelný měsíční poplatek snížit na 257 Kč za využívání tzv. nadhovorového pásma. V takovém případě nebudete už v žádném vztahu s Českým Telecomem, tzn. telefonní linku nebudete moci využívat pro volání.

Tarif za ADSL – v nabídce operátorů jsou desítky tarifů, které se liší jak svými parametry, tak také cenou. Nejlevnější nabídky začínají pod 500 Kč měsíčně, nejširší nabídka je u tarifů v ceně okolo 1000 Kč, ale najdou se také dražší varianty nad dva tisíce korun. Podrobný přehled dostupných tarifů nabízí naše tabulky a doprovodný text v následující kapitole.

Příplatky za nadstandardní služby – pokud potřebujete větší e-mailovou schránku, statickou IP adresu či některou z dalších služeb, jejichž nabídka se u každého operátora liší, musíte si každý měsíc připravit pár desítek až stovek korun navíc.

Celkové roční náklady na ADSL
Jednorázové investice
Aktivační poplatek 1 Kč
Samoinstalační balíček 1 500 Kč
Pravidelné poplatky
Hlasový tarif 329 Kč x 12 3 948 Kč
Tarif za ADSL 500 Kč x 12 6 000 Kč
Celkové roční náklady 11 449 Kč
Poznámka: ceny jsou vztaženy k podpisu smlouvy na delší časové období a jsou orientační, nevztahují se na žádného konkrétního poskytovatele.

Je instalace ADSL obtížná?

Není. Instalace ADSL spočívá v připojení kabelu telefonní linky do spliteru (zařízení, které odděluje hlasový a datový přenos) a dále v připojení telefonního přístroje a ADSL modemu k tomuto zařízení. Podle Stanislavy Beyerové, tiskové mluvčí Czech On Line, naprostá většina uživatelů zvládá zapojení s dodávaným návodem, případně s telefonickou podporou. Požadavek na instalaci technikem se vyskytuje pouze sporadicky.

Pokud nemáte telefonní přístroj v jiné místnosti než počítač (a tím pádem není nutno natahovat metry kabelů a vrtat zdi), můžete mít vše zapojeno během 5 minut. Dalších 5 minut potom zabere nastavení ADSL modemu, které je zpravidla velmi podrobně popsáno v dodávaném manuálu. Během 10 až 15 minut tak můžete mít funkční ADSL.

Někteří poskytovatelé připojení nabízí instalaci technikem společnosti. Taková služba je dražší než samoinstalační balíček a zpravidla se ještě rozlišuje několik úrovní: pouhé zapojení spliteru a modemu nebo kompletní zprovoznění na počítači uživatele.

Je třeba bát se agregace?

Agregace udává maximální počet uživatelů dělících se o jednu linku (šířku přenosového pásma). V praxi se můžete setkat s hodnotami 1:50, 1:40, 1:20, 1:4 i dalšími, přičemž, čím je poměr nižší, tím kvalitnější linka je. U linky s rychlostí 512 kb/s a agregací 1:50 může rychlost klesnout až na 10,24 kb/s.

Spíše než teoretické výpočty je ale důležitá praxe. Na uvedenou minimální rychlost by se uživatelé dostali pouze v případě, že by začali stahovat všichni v jednu chvíli. Ve skutečnosti k takovým situacím prakticky nedochází a jak potvrzují pravidelně uveřejňované výsledky měření rychlostí na serveru DSL.cz, dosahované rychlosti jsou poměrně konstantní a pohybují se zhruba mezi 70 až 80 % nominálních hodnot.

Nižší agregace dává uživatelům záruku, že minimální rychlost jejich připojení nikdy neklesne tak nízko, jako u uživatelů s vyšší agregací. Pro běžné uživatele je ale řešení této otázky bezpředmětné – ADSL tarify s výrazně nižší agregací (1:20 a méně) jsou o poznání dražší a tak o nich bude uvažovat patrně jen málokdo.

O čem je FUP?

Fair User Policy (FUP) je soubor pravidel, která mají zajistit, aby všichni uživatelé vysokorychlostního internetu měli stejné podmínky při využívání svých linek. Zejména jde o to, aby aktivní uživatelé neomezovali ty méně aktivní.

V praxi to vypadá tak, že uživatelům se sčítají přijatá a odeslaná data z internetu. Podle svého tarifu mají stanoven datový limit (rychlejší tarify mají limity vyšší), po jehož dosažení dojde ke snížení rychlosti (zpravidla o polovinu).

Někteří operátoři praktikují postupné snižování rychlostí v případě, že uživatel po prvním snížení rychlosti nepřestane s nadměrným využíváním internetu. Cykly pro nulování dat jsou týdenní nebo měsíční. Bližší informace naleznete na stránkách poskytovatelů připojení.

Je výhodnější pevný datový limit nebo FUP?

Někteří provideři neomezují uživatele pomocí Fair User Policy, ale pomocí pevného datového limitu, který určuje kolik dat (v obou směrech) může uživatel zpravidla za měsíc přenést.

Tento způsob aplikace pravidel je výhodnější pro ty uživatele, kteří nárazově přenášejí velké objemy dat. Při aplikaci pravidel FUP by u nich mohlo dojít ke snížení rychlostí, bez ohledu na celkový měsíční objem přenesených dat.

Pokud uživatel překročí v měsíci svůj přidělený datový limit, je mu poskytovatelem automaticky naúčtována částka za další balík dat. Jeho cena a způsob účtování se může výrazně lišit. Někteří poskytovatelé účtují nadlimitní data v blocích po 1 GB, jehož cena se pohybuje zhruba okolo 30 Kč, jiní účtují ve větších a dražších blocích dat.

Bude stačit datový limit 2 GB?

Pro lepší představu o reálném využití internetu přinášíme měsíční tabulku využívání internetu uživatele ADSL s rychlostí 512/128 kb/s. Počítač a internet byl téměř každý den využíván pro surfování po internetu, stahování pošty, občasné stahování souborů a hraní online her. Průměrná denní doba práce s internetem dosahovala 3 až 4 hodin. Připojení nebylo využíváno ke stahování MP3 souborů, filmů, ani poslechu streamového rádia.

Ukázka přenesených dat z ADSL linky 512/128 kb/s
Datum Přijatá data Odeslaná data Přenesená data celkem
1.5.2005 38 MB 594 KB 7 MB 785 KB 46 MB 356 KB
2.5.2005 25 MB 826 KB 7 MB 462 KB 33 MB 264 KB
3.5.2005 17 MB 486 KB 5 MB 862 KB 23 MB 325 KB
4.5.2005 29 MB 900 KB 10 MB 1010 KB 40 MB 886 KB
5.5.2005 34 MB 625 KB 7 MB 215 KB 41 MB 840 KB
6.5.2005 14 MB 793 KB 5 MB 111 KB 19 MB 904 KB
7.5.2005 29 MB 347 KB 8 MB 872 KB 38 MB 195 KB
8.5.2005 13 MB 551 KB 3 MB 760 KB 17 MB 288 KB
9.5.2005 70 MB 257 KB 13 MB 461 KB 83 MB 719 KB
10.5.2005 184 MB 414 KB 19 MB 253 KB 203 MB 667 KB
11.5.2005 83 MB 34 KB 15 MB 928 KB 98 MB 963 KB
12.5.2005 97 MB 486 KB 26 MB 749 KB 124 MB 211 KB
13.5.2005 145 MB 259 KB 17 MB 398 KB 162 MB 658 KB
14.5.2005 32 MB 629 KB 5 MB 878 KB 38 MB 484 KB
15.5.2005 72 MB 472 KB 15 MB 421 KB 87 MB 894 KB
16.5.2005 72 MB 477 KB 22 MB 833 KB 95 MB 286 KB
17.5.2005 146 MB 720 KB 15 MB 515 KB 162 MB 212 KB
18.5.2005 169 MB 211 KB 22 MB 875 KB 192 MB 63 KB
19.5.2005 71 MB 929 KB 34 MB 237 KB 106 MB 143 KB
20.5.2005 12 MB 297 KB 3 MB 735 KB 16 MB 9 KB
21.5.2005 8 MB 866 KB 2 MB 51 KB 10 MB 917 KB
22.5.2005 13 MB 187 KB 4 MB 156 KB 17 MB 344 KB
23.5.2005 22 MB 497 KB 5 MB 615 KB 28 MB 88 KB
24.5.2005 54 MB 317 KB 9 MB 775 KB 64 MB 69 KB
25.5.2005 14 MB 436 KB 4 MB 106 KB 18 MB 542 KB
26.5.2005 24 MB 104 KB 4 MB 506 KB 28 MB 611 KB
27.5.2005 13 MB 731 KB 1 MB 367 KB 15 MB 74 KB
28.5.2005 0 MB 175 KB 0 MB 115 KB 0 MB 291 KB
29.5.2005 10 MB 947 KB 1 MB 960 KB 12 MB 884 KB
30.5.2005 22 MB 33 KB 5 MB 28 KB 27 MB 62 KB
31.5.2005 17 MB 1016 KB 3 MB 883 KB 21 MB 875 KB
  Celkem
přijato bytů
Celkem
odesláno bytů
Celkem přijato a
odesláno bytů
Květen 2005 1 GB 540 MB 271 KB 312 MB 555 KB 1 GB 852 MB 827 KB

V tomto případě bychom se do limitu vešli. V ostatních měsících bylo množství přenesených dat zpravidla nižší. Pokud budete chtít linku využívat pro stahování velkých objemů dat, 2 GB rozhodně stačit nebudou.

Většina poskytovatelů poskytuje zákazníkům přehled o přenesených datech ve formě průběžně updatovaných tabulek, někteří také zasílají informační e-mail ve chvíli, kdy se uživatel blíží ke svému limitu.

Má význam zohledňovat při výběru doplňkové služby? (kapacitu e-mailu, prostor pro www stránky)?

Někteří poskytovatelé se zákazníky snaží nalákat na nadstandardně velké e-mailové schránky, prostor pro www stránky a jiné služby. Osobně si myslím, že uživatel by se těmito nabídkami neměl nechat ovlivnit.

V případě pozdějšího přechodu k jinému poskytovateli bude nutné změnit e-mailovou adresu a pokud předchozí, několikaletá komunikace probíhala skrze e-mail providera, půjde o nesnadný proces, při kterém může dojít ke ztrátě kontaktů. E-mailovou adresu poskytovatele je lépe používat pouze jako záložní a pro hlavní komunikaci si vytvořit e-mail na některém z freemailů, které dnes už nabízí řádově vyšší kapacitu, přístup přes POP3 i IMAP rozhraní.

Podobná situace je s prostorem pro vytvoření internetových stránek. Pro ukazování fotek bude známým jistě stačit adresa http://www4.poskytovatel.cz/home/~nahodne_vygenerovany_12ti_mistny_klic/, ale kdo uvažuje o seriozní prezentaci na internetu, měl by se ohlédnout po některé z placených nabídek webhostingu.


Pod čarou... Vzpomínky na minulost

Při vzpomínce na jaro 2003, kdy jsem si patrně jako jeden z prvních občanů ČR objednával ADSL, se nemůžu ubránit nostalgické slze v oku. Jaká to byla euforie, když dva technici společnosti přišli do našeho bytu, nainstalovali spliter obludných rozměrů, vše zapojili a... já konečně mohl prohlásit, že mám doma funkční ADSL. Ze začátku se sice objevovaly nějaké výpadky, ale stačil telefonát na servisní linku a rychle následovala oprava nebo alespoň informace co se děje. S jakou radostí jsem tehdy zamával 4 až 5 tisícovým účtům za telefon, kde podstatnou část vždy tvořil internetový dial-up.

Obludný spliter, ty dnešní jsou zpravidla o málo větší než krabička zápalek

S jiskrou oku jsem sledoval průměrných 20 kB/s při stahování (oficiální rychlost byla 192/64 kb/s), mnohonásobek mého dřívějšího modemu. Možnost být připojen nonstop pro mě tehdy byla rozhodující. Nezáleželo ani na tom, že za tuto rychlost jsem platil nějakých 1200 Kč...

Uběhly dva roky a kdo si dnes vzpomene na tento "ADSL pravěk"? Kdo si vzpomene na přihlašování přes dashboard? Přestože bychom všichni chtěli vyšší rychlosti, větší limity a nižší ceny, přesto je za ty dva roky vidět obrovský posun. Nonstop připojení k internetu dnes lze pořídit pod 500 Kč, tedy 9x levněji než při „téměř nonstop dial-upu“ v mém podání.

Dvojí přihlašování probíhalo přes tzv. dashboard

Buďme rádi za tento pokrok a těšme se, že cena za připojení (zejména pro více aktivní uživatele) se bude i nadále snižovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,