Dark web | Tor | Drogy

Velký policejní zátah na dark webu: 179 zatčených, zabavené zbraně a půl tuny návykových látek

Americké ministerstvo spravedlnosti se na svých stránkách pochlubilo úspěšným zátahem na dark webu. Mezinárodní operace DisrupTor, zaměřená na nelegální prodej drog a jiného nedovoleného zboží a služeb, probíhala ve Spojených státech a v Evropě.

Kriminalisté tak navázali na úspěch loňské operace SaboTor a zátah proti Wall Street Marketu – jednoho z největších nelegálních internetových trhů s drogami a padělky na temném webu. Od května loňského roku pak pracovali na získávání informací k identifikaci obchodníků s nelegálními produkty.

179 zatčených

Policejní akce v rámci operace DisrupTor vedla k zatčení 179 obchodníků, kteří se podíleli na desítkách tisících prodejů nelegálního zboží a služeb. Zabaveno bylo více než 6,5 milionu dolarů (asi 150 milionů korun) v hotovosti i ve virtuálních měnách.

Dále policisté zajistili přibližně 500 kilogramů (z toho 274 kg jen v USA) drog a opiátů – mimo jiné se jednalo o fentanyl, oxykodon, hydrokodon, metamfetamin, heroin, kokain, extázi, léky obsahující návykové látky a 63 střelných zbraní.

Během vyšetřování byly identifikovány osoby prodávající nelegální zboží na tržištích Darknet, AlphaBay, Dream, WallStreet, Nightmare, Empire, White House, DeepSea, Dark Market a dalších. Kriminalisté tak vyslali jasné poselství, že zločinci operující na dark webu nejsou mimo jejich dosah. Náměstek generálního prokurátora Jeffrey Rosen doslova konstatoval, že zásah „ukazuje, že v kyberprostoru nebude žádné bezpečné útočiště pro obchod s drogami.“

Zátah na dark webu

Stále probíhá celá řada vyšetřování s cílem identifikovat další jedince, kteří stojí za podezřelými účty. Dosud zatčení pocházejí ze sedmi zemí:

  • 119 ze Spojených států amerických
  • 42 z Německa
  • 8 z Nizozemska
  • 4 ze Spojeného království
  • 3 z Rakouska
  • 2 z Kanady
  • 1 ze Švédska

„Vzhledem k prudkému nárůstu úmrtí v souvislosti s předávkováním opiáty během pandemie COVID-19 si uvědomujeme, že dnešní oznámení je důležité a aktuální,“ řekl ředitel FBI Christopher Wray. „FBI hodlá ujistit americkou veřejnost a celý svět, že jsme odhodláni identifikovat dealery drog z dark webu a postavit je před soud. Naše práce však dnešním oznámením nekončí.“

Zpráva také vyjmenovává několik zadržených a jejich prohřešky. V síti tak uvízl například 39letý Aaron Brewer z Texasu, jež přes dark web údajně prodával kokain, heroin a další drogy. Platby přijímal v kryptoměnách, především v bitcoinech, a drogy pak posílal na adresy zákazníků prostřednictvím americké pošty a dalších přepravních služeb. Po zatčení našli v jeho bytě evidenci, podle které poslal v období od prosince 2019 do března 2020 celkem 757 zásilek drog na 609 různých adres.

Přestože počet zatčených a obžalovaných je v porovnání s celkovou velikostí nelegálního internetového trhu s drogami relativně malý, poselství je jasné: orgány činné v trestním řízení mají nástroje, zdroje a chuť pustit se do obtížné práce při pátrání po překupnících, kteří se snaží maskovat svou identitu pomocí Toru.

Diskuze (12) Další článek: Hlístice jsou schopny likvidovat škůdce zemědělských plodin i ve vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , ,