Velký den Microsoftu: Ukázal Windows 10 a brýle HoloLens

Microsoft se pochlubil s dalšími pokroky při vývoji Windows 10 a testovací verzi uvolní příští týden. Ukázal také prohlížeč Spartan, streamování her z Xboxu a brýle budoucnosti HoloLens.

Microsoft již dříve oznámil, že Windows 10 bude jeho jediný operační systém napříč zařízeními. Na desktopech a tabletech s větší úhlopříčkou tedy nahradí Windows 8.1 a na mobilních telefonech pak Windows Phone 8.1. Prvních veřejných testovacích verzí bychom se měli dočkat v únoru.

win10_windows_startscreen1_Web.jpg
Mobilní vs. desktopový Windows 10 a úvodní obrazovka, respektive nabídka Start
win10_windows_actionCenter_Print.jpg
Mobilní vs. desktopový Windows 10 a centrum notifikací
win10_windows_cortana_Print.jpg
Mobilní vs. desktopový Windows 10 a asistentka Cortana

Mobilní Windows 10 bude mít adekvátně upravené rozhraní, jeho koncepce se tedy oproti WP příliš nemění. Fakt, že oba systémy mají i stejné jádro, tedy neznamená, že snad na Windows 10 pro telefony najdete klasickou plochu a budete na něm spouštět desktopové aplikace určené pro odlišnou procesorovou architekturu x86. Jednota spočívá hlavně v tom, že bude vývoj Windows lépe synchronizovaný a vývojáři budou moci vyvíjet aplikace pro obě platformy naráz jen s minimálními úpravami. To se ostatně v případě univerzálních aplikací z Windows Storu děje už dnes.

Nebude chybět Office nebo třeba nová galerie

Microsoft vybaví mobilní Windows 10 některými předinstalovanými aplikacemi. Nebude chybět nový poštovní klient Outlook.com, vylepšený správce fotografií s automatickou tvorbou alb a vylepšování fotek po vzoru Google+, vylepšený kalendář, nový správce kontaktů a nakonec i mobilní Office, který Microsoft nedávno představil pro iOS a Android.

187764899
Nový správce fotografií s automatickou tvorbou alb
478118430
Mobilní PowerPoint jako součást Office pro mobilní Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,