Warez | Hudba, filmy, seriály | Pirátství

Velká rána pro piráty. Warezová dvojka ExtraTorrent ze dne na den skončila

  • Když měl namále Pirate Bay, uvažovalo se o něm jako o nástupci
  • Byly na něj napojené známé release skupiny
  • Nyní ExtraTorrent zavřel krám, aniž by vysvětlil proč

Pirátská scéna v týdnu dostala nečekanou ránu Po jedenácti letech se v relativní tichosti a z ničeho nic odporoučel torrentový katalog ExtraTorrent. Ještě před pár hodinami přitom patřil k největším bittorrentovým vyhledávačům, což potvrzovala i Alexa, podle které byl web dokonce 291. nejnavštěvovanější stránkou planety. Hned za The Pirate Bay.

Konec pirátské dvojky

To vše je ale už minulost a na webu, který před lety mnozí považovali za nástupce Pirátské zátoky, už svítí jen stručné oznámení, že provozovatelé pirátské doupě a všechna jeho zrcadla definitivně vypnuli.

505201414
Web, který podle Alexy patří do TOP300 nejnavštěvovanějších stránek planety, se (údajně dobrovolně) odmlčel

Důvodů, proč se vlastně známý web odmlčel, může být více, přičemž se nabízí ten nejpravděpodobnější, i když prozatím nepřiznaný: ExtraTorrent byl stejně jako ostatní weby svého druhu celé roky v hledáčku právních oddělení autorských svazů a potažmo úřadů, které nyní mohly přejít do protiútoku.

Utichne i release skupina ETRG

Společně s ExtraTorrentem alespoň prozatím umlknou i známá release skupina ETRG, která na pirátském doupěti publikovala své vlastní ripy – kopie filmů a seriálů. Skon mateřského webu totiž utnul finanční zdroje z reklamy.

398048441
Takto vypadal ExtraTorrent ještě na počátku týdne

Pád ExtraTorrentu každopádně není jediný. Právě naopak. V posledních letech se odporoučela celá řada kdysi známých jmen jako třeba KickassTorrents. Ačkoliv mnohé z nich později znovu ožily, už se nikdy nedostaly na původní úroveň.

Pročistí se scéna?

To však neznamená konec BitTorrentu a něj navázaného pirátství jakožto určitého internetového fenoménu. Spíše naopak. Životnost podobných doupat se sice až na nesmrtelný The Pirate Bay drasticky snížila, ale komunita je mnohem flexibilnější než dříve. Když tedy jeden skončí, brzy jej nahradí někdo úplně jiný.

Krásným příkladem je třeba relativně čerstvý SkyTorrents, o kterém jsme na Živě.cz psali před pár týdny. Nikdo netuší, jak dlouho podobný web vydrží – za měsíc už nemusí být funkční, do té doby ale bude servírovat v čistém webovém rozhraní bez jediné reklamy bezmála třináct milionů torrentů.

856972651
SkyTorrents zaujme čistým prostředím bez pochybných reklam, otázkou však zůstává, jak dlouho se na scéně opravdu udrží. Dnes už to nemá nikdo jisté.

Nakonec jde totiž úplně o něco jiného. Skon torrentového katalogu dnes není nikterak kritický. Mnohem kritičtější pro celou pirátskou scénu by však bylo, kdyby si právní týmy majitelů práv posvítili přímo na producenty pirátského obsahu – ony zmíněné release skupiny, jejichž značka je v pirátské komunitě známější než leckteré skutečné celebrity.

Komunitu by tedy mnohem více zabolel pád třeba skupiny YIFY/YTS, která se v průběhu let vypracovala do takové velikosti, že dnes provozuje svůj vlastní torrentový katalog, ze kterého ostatně čerpal obsah i nechvalně známý pirátský Netflix Popcorn Time

Diskuze (24) Další článek: Chemik po 200 letech objevil novou modrou. Teď z ní bude pastelka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,