Velká propouštění v IT firmách pokračují

Západní firmy ale zvládají umění rychlých „řezů“ za účelem návratu k profitabilitě – lepší časy se dají očekávat někdy na konci roku.
Právě v těchto špatných dobách je nejlépe vidět, kdo skutečně rozhoduje ve světových korporacích: není to jejich management, ale vlastníci, držitelé akcií. Ti říkají zcela jasně: příliš nás nyní nezajímají vaše rozvojové a investiční plány na pět let dopředu, klesají vám zisky a v první řadě se tedy postaráte, aby zase hezky stouply. Pak vám možná zase dovolíme utrácet, ale nyní jdou akcie dolů a nahoru půjdou jenom tehdy, když se zisky dostanou na obvyklou úroveň, to je jasné všem. To nebylo vždy obvyklé – v poválečných desetiletí byly firmy v rozhodování silnější a rozhodovaly se také často „sociálněji“: málokdy se stalo, aby při ekonomických záchvěvech okamžitě posílaly domů tisíce lidí. Jenomže historie ukázala, jak ozdravná tato léčba je: propouštění obvykle také znamená reorganizaci, odchod jedněch manažerů a příliv „nové krve“, naopak zakonzervování stavu s tím, že „jenom teď přečkáme to špatné období a pak se to spraví samo“ skoro nikdy nevedlo k výsledku. Poznamenejme jen, že propouštění se dnes netýká jenom firem z oblasti IT: americká ekonomika evidentně „přistála“, tržby půjdou dolů – a nezaměstnanost nahoru. Při sledování západního ekonomického tisku najdeme denně několik zpráv o redukci zaměstnanosti té či oné společnosti a tento trend ještě nějakou dobu potrvá: jedním z posledních oznámení je například zpráva známého síťového výrobce 3Comu, že jde do ztráty a posílá domů 1200 zaměstnanců (3Com ztratil za poslední čtvrtletí 52 mil. dolarů při objemu prodeje 789 mil. dolarů; firma má vůbec poměrně svízelnou situaci, protože na ni tlačí opravdoví giganti, jako je Lucent, Cisco nebo Nortel, vedle kterých je daleko slabším hráčem).

Schopnost rychle reagovat tím či oním směrem (redukce nebo naopak expanze) je typická právě pro americké společnosti. Nahrává jim jednak domácí trh práce, který je nejpružnější na světě – pro například francouzskou společnost je nemožné propustit ze dne na den pět tisíc zaměstnanců, pro americkou díky zákonům a pracovním smlouvám, které jsou zde umožněny, to je naopak skoro hračka. (Odbory v IT firmách v Americe navíc skoro neexistují nebo nemají žádnou moc, na rozdíl od západoevropských zemí). Americké firmy proto neváhají v dobách boomu nabírat lidi po tisících, protože vědí, že se jich zase mohou v budoucnu „levně“ zbavit; evropské společnosti jsou pak v náboru daleko opatrnější. To ale také zřejmě z velké míry zabrání výkyvům, jimiž prochází americká ekonomika – od vysokého růstu k překvapivě rychle se objevivší stagnaci (následkem je ale také bohužel vyšší nezaměstnanost, ve většině západoevropských zemí hodně nad 10 %).

Finanční analytici tvrdí, že profitabilita amerických firem se podstatně zlepší už v třetím nebo čtvrtém kalendářním čtvrtletí tohoto roku, a tvrdí to se značnou jistotou. Uvádějí, že není naprosto pochyb, že giganti, kteří mají na trhu silnou pozici (kupř. Intel) a celkově zdravý podnikatelský model, nebudou mít žádný velký problém se opět dostat do svých „obvyklých“ čísel – mají situaci víceméně pod kontrolou, firmy počítaly s růstem, a proto investovaly, růst se zastavil, a proto se škrtá, nic neobvyklého, žádné krizové scénáře. Samozřejmě u každé velké firmy je setrvačnost: firma pár měsíců „brzdí“ a pak se zase pár měsíců „rozjíždí“, a v tomto období se jí dvakrát nedaří. Stejně tak ale analytici upozorňují, že vzestup akcií na amerických burzách nebude následovat podobným tempem – akciové trhy totiž potřebují podstatně delší dobu na to, aby zase firmám (a celé ekonomice) uvěřily, aby se na nich změnila nálada z couvajícího „medvěda“ na postupujícího „býka“, jak zní známá finančnická hantýrka. Je tedy dost pravděpodobné, že pokud se budeme na současnou krizi či stagnaci dívat očima normálního podnikání (tj. dá se v počítačích, komunikacích a Internetu vydělávat?), dostaneme povzbudivou odpověď docela brzo. Pokud ale držíte akcie amerických technologických firem a jste v současné době poněkud smutní z jejich současné hodnoty, tak se vám dobrá nálada ještě delší dobu nespraví.

Váš názor Další článek: Projektové a procesní řízení počátkem května v Brně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,