Windows | Operační systémy | Fall Creators Update

Velká podzimní aktualizace Windows 10 je tady: Co přináší Fall Creators Update

  • Po půl roce je tu další aktualizace Windows
  • A opět přináší hlavně hromadu drobných kosmetických vylepšení
  • Podívali jsme se na ty nejzajímavější

Půl roku po představení jarní aktualizace Windows 10 Creators Update Microsoft vypouští do oběhu jeho podzimní aktualizaci. S předstihem ji získali všichni betatesteři z programu Insider a co nevidět ji Microsoft uvede i pro všechny ostatní skrze Windows Update.

Podzimní aktualizace je ke stažení i z webu Microsoftu

Firma tak dodržela plán a již několik let se drží poměrně vysoké frekvence vydávání nových verzí, ale za cenu toho, že uživatel nemůže čekat žádné přelomové novinky.

809314260
Aktualizace na podzimní Creators Update je připravená

Podzimní Creators Update tedy přináší především drobná vylepšení, ovšem je jich taková hromada, že v součtu dělají z říjnových Desítek přeci jen trošku jiný operační systém. Zároveň však platí i to, že Microsoft oproti původním plánům z podzimního update hromadu věcí vypustil, anebo odsunul na další verzi, což se týká i nového designu.

Fluent se zatím příliš nekoná

Redmondští designéři nás v zimě a později na jaře nadchli několika prototypy nového grafického uživatelského rozhraní, kterému jsme zpočátku říkali Neon a později Fluent. Oba projekty slibovaly nástup designu podobného světu macOS, tedy všudypřítomné transparentní a rozmazané plochy evokující efekt mléčného skla. Na této vlně jsme se nechali unést i my a slibovali, že Fall Creators Update bude vypadat úplně jinak.

e490af5a-7487-468f-96f2-e41b6c3d610fobrázek 026.png
Nesmělé náznaky nového designu s mléčným sklem v podzimní aktualizaci

Realita je poněkud skromnější a onen slibovaný design Fluent najdete jen místy a náznakem. Pokud o něm nebudete předem vědět, mezi jarními a podzimními Desítkami nenarazíte na první pohled prakticky na žádný rozdíl.

Moderní prostředí s kosmetickými vylepšováky

Novinky ve Windows 10 jsme vždy uváděli výčtem vychytávek v nabídce Start, která patří k tomu nejpoužívanějšímu. V podzimním updatu počítejte jen s naprostými drobnostmi, které snadno přehlédnete. V kontextové nabídce dlaždic přibylo několik ikon pro vyšší přehlednost a nabídku Start můžete myší zvětšit z rohu i diagonálně.

obrázek 001.pngobrázek 002.pngobrázek 003.png
Změna velikosti nabídky Start, ikony kontextové nabídky a centrum notifikací

Další drobností jsou skrývající se posuvníky v moderních aplikacích, pokud na ně nenajedete myší a lehce upravený styl karet v notifikačním centru. Stejně tak se lehce proměnily vyskakující nové notifikace při pravém spodním rohu. Neumějí nic navíc, ale vypadají lépe.

Podzimní update konečně přinesl slibovaný My People Hub – česky Lidé, který měl být původně součástí už jarní verze. V oznamovací oblasti tedy najdete novou ikonu Lidé pro rychlý přístup ke kontaktům. Můžete jim takto snáze poslat e-mail, IM zprávu přes Skype a ty nejdůležitější kontakty lze umístit přímo na hlavní panel.

obrázek 004.pngobrázek 006.pngobrázek 007.png
Nový panel s kontakty (spárované účty ze Skypu, Outlooku, Gmailu atp.) a možnost umístění několika kontaktů přímo na hlavní panel

Když už jsme v té oznamovací oblasti, docela hezké vychytávky se dočkal widget napájení. Když klepnete na ikonu baterie, zobrazí se dialog, ve kterém můžete posuvníkem plynule měnit režim napájení od úsporného po nejvýkonnější.

499156379
Posuvníkem můžete změnit režim napájení od úsporného po nejvýkonnější

Fotky s videostřižnou

Microsoft se před pár měsíci pochlubil s vývojem nástupce Movie Makeru a funkce jednoduché střižny videa nakonec integroval přímo do aplikace Fotky. Ta nyní tedy umí vyrobit z jednotlivých snímků video. Verze, která se dostala do podzimní aktualizace, toho zatím moc neumí, Microsoft ale na aplikaci usilovně pracuje. už dříve vyšlo najevo, že se firma pokusí některé prémiové funkce zpoplatnit.

obrázek 034.pngobrázek 032.pngobrázek 033.pngobrázek 035.png
Aplikace Fotky se naučila stříhat video

Ukázka videa ze střižny:

OneDrive a jeho déjà vu

Jednou z nejcitovanějších novinek podzimní verze je nový OneDrive, který se naučil to, co už před lety vlastně uměl: stahování souborů na vyžádání. Ve výchozím stavu se tedy stáhnou pouze zástupci a celý soubor až poté, co jej skutečně otevřete. Tím pádem máte přehled, co všechno máte na OneDrivu, nicméně nemusíte mít vše stažené třeba na malém SSD současných laptopů.

obrázek 010.pngobrázek 011.pngobrázek 012.png
OneDrive se opět naučil stahovat z webového úložiště pouze zástupce. Skutečná data se stáhnou, až je budete chtít opravdu otevřít.

Ačkoliv je stahování na vyžádání ve výchozím stavu zapnuté, můžete tuto funkci samozřejmě vypnout a OneDrive se poté bude chovat jako doposud. Osobně tuto novinku vítám – mám doma dostatečně rychlý internet, aby mě stahování až na vyžádání nijak nebrzdilo, jen je to vlastně návrat k Windows 8.x, kde se už takto OneDrive krátce choval.

Defender ochrání proti ransomwaru

Do podzimní aktualizace se dostal také vylepšený vestavěný antivirus Defender, který se po jarní vlně několika ransomwarů dočkal ve své konfiguraci přepínače Řízený přístup ke složkám.

obrázek 013.pngobrázek 014.pngobrázek 015.pngobrázek 016.png
Nový Defender a zamknutí vybraných složek, aby do nich nemohly přistupovat aplikace, kterým nedáte svolení – třeba ransomware, který by se pokusil zašifrovat uživatelský adresář

Pokud jej aktivujete, do soukromých složek budou moci přistupovat pouze schválené aplikace. Nemělo by tedy hrozit, že je začne bez vašeho vědomí šifrovat jakýsi malware. Aplikace Microsoftu i ty další dostatečně provařené mají vstup do složek povolený, stačí však použít jakoukoliv exotičtější, a při pokusu o uložení dat do chráněných adresářů vyskočí systémová notifikace Defenderu o blokaci.

No a tady nastává určitý ergonomický problém. Defender vám sice umožní aplikaci dodatečně povolit, na rozdíl třeba od systémového firewallu ji ale nemůžete vybrat ze seznamu, ale musíte ručně najít její spustitelný soubor EXE, což je docela otravné.

Emoji a jejich skrytý katalog

Instantní komunikaci a sociálním sítím vládnou emoji a Microsoft se je pokusil na Windows dostatečně sjednotit. Podzimní update tedy podporuje obrázkové smajlíky všeho druhu v jejich páté generaci a napříč systémem se zobrazují pod jednotným stylem.

961551078
V anglické lokalizaci Desítek se po stisknutí WIN+. zobrazí dialog pro výběr emoji, které můžete vložit do libovolného programu – zde třeba na Facebook načtený v Chromu. Zobrazení emoji samozřejmě musí podporovat i druhá strana-

Podobných obrázků je dnes už opravdu mnoho, a tak v Redmondu připravili i jejich přehled pro rychlý výběr emoji třeba při psaná IM zprávy, e-mailu atp. Stačí stisknout klávesovou zkratku WIN+., ovšem s tím háčkem, že to bude fungovat pouze v anglické lokalizaci Windows. V české to z jakéhosi nepochopitelného důvodu nejde.

Edge jako univerzální čtečka

Nástupce Internet Exploreru to má těžké, na trhu, který si mezi sebou už před lety rozebrali především Chrome, Firefox a jablečné Safari, pro něj totiž už přes veškerou snahu není moc místo. A tak na to jde Microsoft ještě trošku jinak a už od počátku vyvíjí Edge i jako dobrou čtečku PDF.

A funguje to fakt dobře – ostatně Edge je i ve výchozím stavu nastavený jako výchozí čtečka pro dokumenty PDF, EPUB a další. Doba, kdy bylo třeba na čistý systém instalovat Adobe Reader, je tedy už dávno minulostí.

obrázek 018.pngobrázek 019.pngobrázek 020.pngobrázek 021.png
Edge se chlubí rychlostí, pokud ale používáte jiný prohlížeč, poslouží přinejmenším jako skvělá čtečka nejen PDF, ale i e-knih v EPUB

Microsoft na podpoře těchto formátů opět zapracoval, Edge tedy nově podporuje třeba formuláře v PDF a zobrazení obsahu. Stejně tak třeba průběh čtení třeba e-knih ve formátu EPUB je synchronizovaný napříč zařízeními.

Specialitou je podpora čtení e-knih v Edgi a to i v češtině!

Co se surfování týče, opět čekejte drobné kosmetické změny, kterých si na první pohled ani nevšimnete. Tak třeba ouška otevřených stránek, které jsou dlouho neaktivní, se zobrazí částečně transparentní a v liště je nové tlačítko pro rychlé sdílení stránky.

Nastavení

Nedílnou součástí Desítek je i moderní aplikace Nastavení, která se už roky snaží integrovat co se dá z původních Ovládacích panelů a dalších konfiguračních nástrojů rozesetých ve Windows. Nastavení toho v podzimní aktualizaci umí zase o něco více – třeba konfiguraci práce se vzdálenou plochou, ovšem integrace stále není kompletní a i tato verze tedy zůstává kočkopsem, ve kterém bude jen o něco více pokročilejší uživatel i nadále pendlovat mezi starými Ovládacími panely a moderní konfigurací.

obrázek 022.pngobrázek 023.pngobrázek 028.png
Drobná vylepšení v moderním Nastavení

Hromada novinek v Nastavení je umně skrytá, takže se k nim musíte pořádně proklikat. V sekci Aktualizace a zabezpečení lze například omezit zatížení linky při stahování aktualizací, což může být zajímavé zejména pro uživatele s pomalejší internetovou linkou.

V sekci O systému pak zase přibylo několik semaforů, které vás budou informovat o stavu systému, tedy jestli je aktivní antivirová ochrana, systémový firewall a tak dále.

Propojení s Androidem

Na úvodní obrazovce moderního Nastavení přibyla nová ikona Telefon, kde můžete spárovat svůj mobil nebo tablet, přičemž řeč není o mobilu s Windows, ale s Androidem a iOS. S podobným propojením v Redmondu bojují už roky a stále to nefunguje tak jako třeba na jablečné platformě.

obrázek 024.pngobrázek 025.png
Propojení telefonu s Androidem

Je to dáno i zapojením Cortany, která není globálně k dispozici, a tak je v našich končinách propojení velmi omezené. V každém případe, po zadání telefonního čísla vám dorazí na mobil odkaz ke stažení aplikace z Play Storu.

V mém případě se jednalo o nový Microsoft Launcher (může se to kdykoliv změnit), který je sám o sobě sice velmi povedený a hezký, ale já používám ten svůj a nemám potřebu jej měnit. Tento krok mi tedy připadne zbytečně agresivní, kvůli aktualizaci Desítek si totiž nehodlám měnit kompletní vzhled telefonu. Dříve v SMS dorazil odkaz na aplikaci Microsoft Apps, která dělala v podstatě to samé.

7d852dc0-b03c-4802-90b8-16b496589cd1dc4e91f0-f5bd-44f6-b7c1-de0c5a9101ee3148c006-a7d6-4df4-aaef-93581d7d8f5b5038a660-2cc7-4945-ba12-6275e79d44ea1034f1f9-147f-4074-9849-156f394307e630d91c69-f8f6-49d9-94bf-96664b766562
Nový Microsoft Launcher je zatím ve fázi betaverze

V Launcheru se přihlásíte ke svému Microsoft ID a telefon se krátce poté objeví jako spárované zařízení i v Nastavení na desktopu. Pak už budete moci třeba sdílet odkazy z mobilního Chromu do desktopového Edge. To samé ostatně zvládne i betaverze mobilního Edge.

7085c2e9-b99a-476f-8cbb-3df130b1892db986240f-8eb2-4919-96e2-078eed2ed5a80d683054-9cc9-4f12-841a-9c56bb02db8c4ec1e7fe-caf3-4ae5-aeb4-ba2b5324f8531f3a1c1b-d546-490c-92d4-ac28d7a3d885
Sdílení webové stránky z Androidu do WIndows 10

S nějakou hlubší integrací telefonu s desktopem nicméně nepočítejte, o ni se totiž z podivných důvodů stará zmíněná Cortana, která, jak víme, není v Česku dostupná. A tak starý dobrý Pushbullet i nadále integruje mobil s Windows mnohem lépe než samotný Microsoft. Škoda.

A to je z těch nedůležitějších novinek, na které narazíte na první pohled, asi vše. Samozřejmostí je pak opět vylepšené a stabilnější jádro, vyšší výkon a tak dále. A také zase o něco lepší Cortana. Vylepšeny byly také funkce pro zdravotně postižené, viz samostatný článek:

Zvykejme si, že zvýšená frekvence aktualizací Windows přirozeně znamená i to, že se bude jednat spíše o drobnější vylepšení a nikoliv rozsáhlé koncepční změny, na které jsme byli zvyklí dříve – ty se projeví až po delším čase. Ostatně mezi podzimním Creators Update a první generací Windows 10 je už dnes docela solidní rozdíl.

Užitečné funkce ve Windows 10, o kterých možná ani nevíte

Diskuze (180) Další článek: Dnes čekejte nové Windows 10! Pro Xbox už je aktualizace k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,