Velká čtyřka už myslí jenom na Linux, pouze Sun si drží Solaris

Má konsorcium Open Source Development Labs za cíl porazit Sun?
Čtyři velké hardwarové firmy – HP, IBM, NEC a Intel – založily konsorcium s názvem ODSL (Open Source Development Labs), jehož cílem je vylepšování Linuxu, aby mohl být nasazován v podnikové sféře.

Tyto čtyři firmy konsorcium zcela financují, i když se zatím velké peníze příliš nekonají – každá údajně zatím přispěla pouze miliónem dolarů, to se má vyšplhat na celkem 12 mil. USD. V tomto sdružení tedy najdeme tři typické unixové hráče a dnes už v podstatě platformově neutrální Intel; z velkých chybí jenom Sun. Ten sám naznačuje, že se nezúčastní a tak jako v předchozích letech půjde svou cestou. Ta má dnes jméno Solaris, ale současně si buduje vlastní „open source“ asociaci s názvem Gnome Foundation, kde jsou zase mezi členy typicky linuxové firmy.

Zrod organizace ODSL dosvědčuje, že firmy jako HP, IBM či NEC už „myslí jenom na Linux“, na to, jak z něj co nejdříve učinit svůj unixový standard, který by začal rychle vytlačovat jejich proprietární unixové operační systémy, protože jejich vývoj je stojí příliš mnoho financí. Války mezi velkými hráči pokračují dál, ale na rozdíl od předchozí „balkanizace Unixu“ bude moci díky Open Source charakteru Linuxu z výsledků jednotlivých vývojových laboratoří těžit každý.

Diskuze (12) Další článek: SolidWorks hledá další živnou půdu

Témata článku: , , , , , , , , ,