Veletrh CES se představil v Praze

  • CES oslaví 50. výročí
  • Poprvé proběhla v Praze akce CES Unveiled
  • Česká republika má co nabídnout nejen střední Evropě, ale celému světu

CES Unveiled, komorní verze velkého CESu, dorazil do Prahy. Každoroční lednový CES je největší akcí svého druhu na světě a firmy z celého světa zde pravidelně představují klíčové novinky pro celý další rok. CES se bude na počátku příštího roku konat už po padesáté a od počítačů a televizorů se ještě více přikloní k inovacím v dopravě a letectví, technologiím pro zdraví a fitness nebo virtuální a rozšířenou realitu.

386013611

Součástí CESu v Las Vegas je na začátku také CES Unveiled, série přednášek o podstatných trendech spojená s výstavou, kde firmy v jednom větším sále bojují o pozornost médií.

118261925

CTA, organizátor CESu, pak CES Unveiled pořádá i po světě. Pravidelně se koná v Paříži, před dvěma lety v Polsku a nyní zamířil konečně do Prahy. CTA v Praze reprezentovalo celé vedení v čele s Garym Shapirem, výkonným ředitelem, a viceprezidentkou Karen Chupka, která je zodpovědná za samotný CES.

69010580

Pražský CES Unveiled sice nenabídl takový počet firem, jako jeho americká verze, rozhodně se ale nedá říci, že by tu chyběly zajímavé produkty. Průša Research zde představil svou 3D tiskárnu Prusa i3 MkII s podporou barevného tisku ze čtyř různých náplní. Firmě se nedávno podařilo získat doporučení prestižního časopisu Make magazine, které jí otevře dveře do komunity bastlířů na americkém trhu.

567266106 6805726727272838
539639462349152580

Domácí bastlíře by mohly také zaujmout produkty BigClown Labs. Ty kombinují zacvakávací moduly s čidly a řídící jednotkou do libovolného měřícího zařízení. Kromě hardwaru je součástí i prezentační systém, který naměřená data z externího bezdrátového modulu dokáže prezentovat třeba přes RaspberryPi na velké obrazovce. Senzory budou stát od 150 Kč do dvou tisíc, tedy víc, než v případě čínských doplňků pro Arduino, oproti nim ale Big Clown nabídne rychlejší a opakovatelné zapojení bez pájení a už hotový systém pro sběr a prezentaci naměřených hodnot.

21023709

CZ.NIC zde představil svůj chytrý router Turris Omnia, který nyní míří k zákazníkům, kteří si jej objednali v crowdfundingové kampani. Návrh zařízení je otevřený a volně k dispozici, pouze routery vyrobené CZ.NIC ale budou mít přístup k rychlým bezpečnostním aktualizacím z cloudu CZ.NIC.

Zoner ukázal své Photo Studio X, které samozřejmě už dobře známe, ale díky přítomnosti desítek novinářů z celé východní Evropy mohl oslovit další zajímavé trhy.

Takeplace zde představili svůj systém Sindiko, který využijí firmy úkolující pracovníky v terénu. Z centrálního počítače se jim naplánují úkoly podle lokality a hlídá se nejen produktivita, ale pracovníci získají také rádce s optimálním pořadím úkolů a hlídáním bezpečnostních přestávek. Aktuálně to využívá E.on a další firmy, připravuje se nasazení v bankovním sektoru pro externí finanční poradce. Lokalizace se nespoléhá jen na GPS, ale využitelné je to i v indoor navigaci například v továrnách nebo skladech.

708938850 342735192 659659670 530921326

Velkou budoucnost by si zaloužil projekt XTND, který připravuje uvedení longboardu s elektrickým pohonem. Zatímco ostatní podobné produkty trpí tloušťkou kvůli nutným bateriím, připravovaný XTND schovává vyměnitelné akumulátory do tenkého a lehkého karbonového těla. Samotný longboard tak vzhledem a hmotností připomíná běžné dřevěné verze. XTND je zatím ve fázi prototypu, příští rok by chtěl nabídnout první tisícovku kusů přes Kickstarter, kde ceny budou začínat na úrovni tisíce dolarů. I koncová tržní cena by se měla držet na úrovni konkurenčních elektrických longboardů.

Váš názor Další článek: Státy Evropy spojují síly proti vyděračským virům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,