Veletrh CES: Invaze počítačových firem do spotřební elektroniky

Největší nyní zahájený světový veletrh spotřební elektroniky CES se dostal do obležení počítačových firem. Přednášku, která celý veletrh otevřela, držel Bill Gates, jehož společnost na veletrhu prezentuje hned několik novinek. Veletrhu se účastní HP, Dell, Toshiba a další. Stranou CES nezůstává ani Linux s nabídkami zařízení na Embebded Linuxu.

Hlavní trendy CES 2004
1. Multimediální přehrávače
2. HDTV velkoplošné přijímače
3. Bezdrátové sítě
4. satelitní navigace
5. Herní zařízení
Veletrh Consumer Electronics Show 2004 doprovázený řadou přednášek otevřel včera již po šesté zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Ve své přednášce Gates upozorňoval na nové produkty jako na reálné kroky v uskutečňování vize "Seamless Computing," kdy si různé přístroje předávají data v různých sítích tak hladce, že to uživatel ani nezaznamená.

Produkty, které mají přinést informace kamkoliv a kdykoliv, zahrnují novou verzi služby MSN – MSN Premium s exklusivními službami pro zákazníky s širokopásmovým připojením, které spočívají zejména v exklusivním licencovaném obsahu získaném od televizní společnosti NBC, webu NHL.com a dalších.

 Jediná opravdová novinka od Microsoftu, která měla premiéru na CES 2004, je technologie Microsoft Windows Media Center Expander, která umožní propojení Media Center PC na všech televizních obrazovkách v domě. Funkci zaručuje speciální HW zařízení, které bude dodáváno za cenu mezi 300 a 600 USD. Podobné funkce chce Microsoft zpřístupnit také prostřednictvím herního zařízení Xbox.

Už dříve diskutovaný design Media Center Portable jen rozšiřuje dosah technologií Microsoftu mimo oblast PC do vysoce konkurenčního prostředí multimediálních přehrávačů, kde se utká s iPodem od Apple, videopřehrávači společnosti Archos a dalšími.

Pouze pro americký trh je zatím určen produkt Smart Watches, který Bill Gates zmínil už ve své přednášce na CES 2003. Chytré hodinky umožňují bezdrátový příjem předplacených krátkých informací o počasí, cenách akcií či výsledků sportovních utkání ze služby MSN Direct. Smart Watches jsou prezentovány jako první veřejně dostupný výsledek iniciativy Smart Personal Objects Technology.

Toshiba a pidi-disky

CES 2004 si pro představení miniaturních disků vybrala Toshiba. Její divize pro úložná zařízení ukazuje v Las Vegas prototypy 2 a 4GB disků, které měří na šířku 0,85 palce, tedy asi 21,6 milimetru. Velikostí se tak Toshiba přiblížila paměťovým kartám typu Secure Digital.  Díky podobným zařízením lze poměrně brzy očekávat miniaturní MP3 přehrávače, mobilní telefony nebo videokamery s velkou kapacitou paměti díky výrazně nižší ceně ve srovnání s pamětmi typu Flash.

Úspěch miniaturních pevných disků závisí na objemu výroby, která ovlivňuje výslednou cenu výrobku. Toshiba odhaduje, že její disky bude možné použít například v přehrávačích s cenou kolem 220 dolarů. Adaptační doba podobných technologií může být poměrně dlouhá. Určitý úspěch zaznamenalo nyní IBM, které vyvinulo pevný disk, který používá iPod mini. IBM ale mělo produkt k dispozici už v devadesátých letech. I přesto Toshiba doufá, že do konce roku dodá na trh 300 000 miniaturních disků.

Hewlett-Packard, Dell a další

Hewlett Packard na CES 2004 oznámil, že během jara začne dodávat celou řadu hudebních přehrávačů, jeden z nich bude vycházet z licencovaného designu iPodu od Apple. Součástí smlouvy s Apple Computer je i zpřístupnění služeb aplikace iTunes včetně online obchodu. HP tak bude dodávat své desktopy i notebooky s předinstalovanými iTunes. Cílem HP je nabídnout několik přehrávačů v širokém cenovém rozpětí od 100 do 500 dolarů.

Kromě toho plánuje HP vytvoření speciálního zařízení, které má sloužit jako zábavní centrum, které bude obsahovat centrální jednotku pro ukládání dat a distribuční prostředky pro přenos hudby, videa a fotografií po celém domě. Na CES 2004 ukazuje HP také dva modely plasmových televizí s úhlopříčkami 30 a 42 palců.

Dell využil CES zejména k oznámení rozšířené spolupráce se společnostmi Fuji Xerox, Kodak a Samsung, jejímž cílem je rozšíření nabídky tiskáren v portfoliu společnosti Dell. Detaily si zatím nechali představitelé společnosti pro sebe, je ale zřejmé, že Dellu chybí kromě jiného barevná laserová tiskárna. I Dell ale rozšiřuje své aktivity směrem k zábavě, což se projevuje i na jeho stánku na CES 2004. Stejně jako HP i Dell nabízí televizní přijímače a chystá se vyrábět multimediální zařízení Media Center Portable.

Intel krátce před CES oznámil založení dvousetmilionového fondu na podporu vývoje technologií propojujících spotřební elektroniku s PC a přímo na Consumer Electronics Show pak představil spolupráci s výrobci multimediálních přehrávačů jako jsou Creative Labs, iRiver nebo Samsung, kterým bude dodávat procesory XScale, které se vyznačují nízkou spotřebou, která umožní delší dobu provozu a zároveň nabídne dostatečný výkon pro přehrávání videa.

Transmeta a Pen&Internet na CES předvádí pokroky v rozpoznávání rukopisu s využitím Ultra Personal PC od společnosti Antelope Technologies, které nabízejí výkon desktopu včetně schopnosti pracovat s dospělými verzemi operačních systémů včetně Windows XP Professional. Analytici očekávají v tomto roce prodej přibližně 350 000 kusů s nárůstem na 1,7 milionu v roce 2006.

Linux na CES

Na výstavišti v Las Vegas si na své přijdou i fanoušci tučňáka Tuxe. K vidění jsou zejména zařízení, která pro svůj chod využívají operační systém Embeded Linux určený pro širokou paletu různých nasazení od obsluhy pračky po zařízení používaná k přístupu na internet. Asi nejzajímavějším zatím představeným produktem postaveným na Linuxu je na CES 2004 Web

Pad společnosti Pepper využívající operační systém MontaVista Linux Professional Edition.

Zařízení, kterému dominuje LCD displej s rozlišením 800x600 bodů postavený na výšku, je určeno zejména pro práci v prostředí World Wide Web, vybaveno je ale také polohovacím křížem, který může být použit pro ovládání her. Uživatel má možnost zadávat data prostřednictvím dotykové obrazovky s pomocím speciálního pera nebo využitím zabudované klávesnice s tlačítky nestandardních rozměrů. Zařízení nechybí dvojice reproduktorů, možnost připojení mikrofonu a sluchátek a scrollovací kolečko. Srdcem Pepper Padu je procesor Intel XScale 400 Mhz PXA255 doplněný 256 MB RAM a 32 MB Flash paměti, 1,8" pevným diskem s kapacitou 5 GB a podporou Wi-Fi. Hmotnost přístroje jen mírně přesahuje jeden kilogram.

 Hardwarové zařízení je jen prostředkem, který má rozproudit prodeje speciálního software vyvinutého společností Pepper Computer, design zařízení nabízí tato společnost k licencování OEM výrobcům, na trh by se měly první kousky dostat v průběhu tohoto roku. Soubor aplikací Pepper suite potom nabízí uživatelům možnost vytvářet, sbírat, organizovat a sdílet obrazová média pomocí klientů IM nebo emailu. Základní aplikace Pepper Personal journal připomíná asi nejvíce aplikaci OneNote, kterou Microsoft prosazuje pro tablet PC. Balík aplikací je dostupný nejen pro Linux, ale i pro Windows a Mac OS. Je otázkou, zda se podaří prosadit tento design do hromadné výroby, podobných pokusů už svět IT zažil několik a nedopadly dobře.

Diskuze (1) Další článek: Nahlížení do katastru nemovitostí online

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,