Velcí strkají prsty do Linuxu

Září - měsíc Linuxu. Podle počtu zajímavých zpráv a novinek o tomto operačním systému bych se vůbec nebál použít toto pojmenování; nyní je známo více informací o investici Intelu a Netscape do oblasti Linuxu.
Jak už před pár dny proběhlo webem, investují firmy Netscape a Intel do firmy Red Hat Software, kterou všichni "linuxáci" dobře znají coby nejvýznamnějšího dodavatele komerčního vydání operačního systému Linux. Původní prohlášení bylo poměrně nejasné; nyní je již známo více.

Po finanční stránce jde o získání menšinového podílu v Red Hatu; spolu s Intelem a Netscape se na této investici podílí i jedna z méně známých firem v oblasti venture (rizikového) kapitálu. Velikost investice nebyla ohlášena; protože ale Red Hat je malá firma, nejednalo se nepochybně o žádné závratné částky - spíše lze očekávat pár miliónů dolarů (což je na současné americké poměry v "mergers and acquisitions" pakatel). Pro zajímavost, Red Hat měl loni obrat 5 mil. USD (150 mil. Kč), tedy je na domácí poměry minifirmou.

Proč byla tato investice učiněna a co může přinést? Po "politické" stránce je jasné, že jde o jasně anti-microsoftí postup, který může být značně účinný. Je jen jediná firma na světě, která si přeje, aby Microsoft byl neporazitelně silný a dominantní, a tou je Microsoft sám; všechny ostatní firmy včetně jejích největších obchodních partnerů si nanejvýš přejí, aby obchodní model Microsoftu výborně fungoval i nadále (protože z toho mají sami zisk), ale aby byl Microsoft současně pod takovým tlakem konkurence, který by jej přinutil o jejich přízeň usilovat, nikoli jim diktovat. Přesně v této pozici je Intel, který by bez Microsoftu dnes možná neexistoval; stejně je ale dnes rád, když může na některé silné požadavky Microsoftu odpovědět "no, ale on je tu taky ten Linux…".

Druhý důvod je ještě typičtější. Počítačový a internetový svět předvádí řadu let dokonalou ruletu a velcí hráči si nemohou dovolit nechat neobsazené políčko, kde malá sázka může přinést - byť s malou pravděpodobností - obrovskou výhru. A právě touto sázkou je nade vší pochybnost Linux a jeho svět. Tisíce otazníků nad jeho komerční budoucností vyvažuje prostá skutečnost, že zatímco v roce 1992 měl tento systém sto uživatelů (jak říká Linus Torvalds: "hackerských mániček"), o šest let později jich má osm miliónů! Zkuste si tu křivku prodloužit o dalších šest let…

Investice do Red Hatu je přímo podmíněna vznikem nového oddělení předběžně nazvaného "enterprise computing division". Je jasné, o co jde - o cílenou podporu instalací Linuxu ve velkých organizacích. Red Hat - spolu se svými spolubojovníky a "spolukonkurenty" na poli Linuxu - se zatím soustřeďoval převážně na to, aby vytvářel funkční vydání (buildy) Linuxu, ty prodával v podstatě mírně nad výrobní cenu média (50 USD za několik cédéček), pak vydal několik knih k Linuxu a prodával je (rovněž zhruba kus za padesátku, což je za knihy čítající až 1500 stran na americké poměry málo). To ale pořád neznamená žádný tlak směrem k velkým korporacím typu "kupujte, instalujte Linux"; tento tlak samozřejmě vyvíjí Microsoft a jeho partneři a dělají to naprosto profesionálně a mohutně. Nová divize uvnitř Red Hatu se má právě o tento tlak pokusit, a vzhledem k dobré pověsti Linuxu uvnitř velkých organizací může být úspěšná.

Na závěr několik citátů:

"Máme neuvěřitelně hlubokou spolupráci s firmou Microsoft. … Ale není to spolupráce exkluzívní" (Sean Maloney, VP Intelu)

"Jestli si děláme starosti z Linuxu a Apache? … Jasně, že si děláme starosti" (Steve Ballmer, prezident Microsoftu).

Váš názor Další článek: Sound Blaster Live! byl jen začátek

Témata článku: , , , , , , , ,