Vědcům se podařilo zrekonstruovat otisky z fotografií, pozor na prsty

  • Fotografie se stále vyšším rozlišením přináší nové bezpečnostní riziko
  • I z běžných fotografií se vědcům podařilo získat funkční otisk prstu
  • Přestaňte používat gesta jako „mír“ a další, když se fotíte

Biometrické zabezpečení začíná být standardní výbavou telefonů, notebooků a dalších zařízení a do budoucna bude jistě mnohem rozšířenější, než je tomu dnes.

Pokud si ale myslíte, že otisk prstu lze naskenovat pouze při velmi blízké vzdálenosti, která je typická třeba pro optické dotykové senzory, jste na omylu. Týmu vědců se totiž podařilo zrekonstruovat otisky prstů z klasické fotografie, která byla nafocená ze vzdálenosti přibližně tří metrů.

Pozor na prsty

Daná fotografie musí být ale zaostřená na prsty a také dobře nasvícená, což ale není často problém, obzvláště u gest. Vědci tento příklad prezentovali na gestu „míru“, které zahrnuje dva vztyčené prsty a obvykle se dělá právě v úrovni obličeje, na který se zároveň ostří případný fotoaparát.

Fotografie přitom nemusí být pořízená žádnou pokročilou technikou a rekonstrukce není rovněž nijak složitá. Jakmile jsou takové otisky k dispozici, dalším krokem je případné umělé vytvoření, které lze použít pro nelegální a další účely.

Biometrie nenahrazuje klasická hesla, protože hlavním problémem je, že otisk našich prstů nebo obličej nelze měnit a zůstává více méně stejný po celý náš život. Biometrie tak slouží spíše pro rychlý a snadný způsob ověřování identity, než pro ultimátní zabezpečení.

Stále dokonalejší fotografie

Chytrý mobilní telefon má dnes takřka každý a s tím souvisí i rozšíření stále dokonalejších kamer, které dokáží snímat obraz ve stále vyšším rozlišení a vyšší kvalitě. Přidejte k tomu platformy, kde lze tyto fotografie snadno sdílet v originální kvalitě a máte zaděláno na velký problém.

Spousta uživatelů by tak tímto způsobem mohlo předávat biometrické údaje, aniž by si to uvědomovala. Stačí si představit potenciální možnosti, jak toho využít.

Hromadný sběr biometrických údajů

Lze si představit jak útok na konkrétní osobu, tak i hromadné získávání těchto biometrických dat například různými agenturami – ať už vládními nebo jinými. Do budoucna to ale také znamená, že to u pouhých otisků rozhodně neskončí.

Z fotografií pořízených budoucími kamerami jistě nebude problém získat například přesný sken oka nebo obličeje natolik, aby byla možná rekonstrukce do podoby, kterou lze uložit a případně uměle vytvořit.

Je tak otázkou, jestli by právě tyto biometrické údaje měly být v budoucnu používané pro závažné věci jako je třeba vyšetřování trestních činů a jakou váhu by měly mít.

A jaká je tedy rada na závěr? Pozor na to, jaké fotografie sdílíte, rozhodně raději snižujte kvalitu a originál ve vysokém rozlišením si nechávejte pouze pro sebe.

Zdroj obrázku: Pixabay (CC0 Public Domain)

Diskuze (8) Další článek: Apple v rámci aktualizace opraví výdrž baterie nových Macbooků, nárůst může být značný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,