Vědci stáhli studii o účincích hydroxychlorochinu na COVID-19. Vycházeli ze špatných dat

Koncem května byly v odborném časopise The Lancet publikovány výsledky rozsáhlé studie, zabývající se účinky hydroxychlorochinu a chlorochinu na léčbu onemocnění COVID-19. Jak informuje magazín The Verge: časopis studii následně stáhl s tím, že není považována za spolehlivou.

Studie ve svých závěrech konstatovala, že uvedené léčivé látky nejsou schopné účinně léčit onemocnění způsobované novým koronavirem SARS-CoV-2. Dle SÚKLu je v Česku registrován pouze přípravek Plaquenil, obsahující hydroxychlorochin, a žádný přípravek obsahující chlorochin.

Příliš unáhlené závěry

Záhy poté, co byla studie publikována, začali vědci poukazovat na problémy s použitým souborem dat. Tato data pocházela od společnosti Surgisphere, jejíž zakladatel a generální ředitel byl zároveň spoluautorem dotčené studie. Dle odborníků byla některá data přinejmenším v daném časovém rámci nereálná.

V oznámení o stažení studie ostatní autoři uvedli, že se jim nepodařilo získat přístup k nezpracovaným údajům od Surgisphere, aby mohli nezávisle potvrdit jejich správnost. „Už nemůžeme ručit za pravdivost primárních zdrojů dat,“ napsali.

Stažení studie ukazuje, že její výsledky nejsou považovány za spolehlivé. Ani to však patrně nezmění pohled vědců a lékařů na hydroxychlorochin a chlorochin, neboť neúčinnost těchto látek na onemocnění COVID-19 ukázala i řada dalších výzkumů. Například tento týden byla publikována studie Minnesotské univerzity, podle které léky s těmito účinnými látkami nechrání před nákazou koronavirem o nic víc než placebo.

Co znamená stažení studie?

Stažení publikované studie je přičítáno příliš překotnému výzkumu všeho, co souvisí s pandemií onemocnění COVID-19. Odborné časopisy jsou doslova zaplavovány příspěvky vědeckých týmů, které jsou namísto obvyklých měsíců publikovány v rámci několika týdnů až dnů.

Na jedné straně je rychlé poskytování informací za stávající situace kriticky důležité. Někteří odborníci ale zdvihají varovný prst, neboť se obávají, že vědci obětují přesnost rychlosti. V tomto případě navíc zveřejnění výsledků vedlo k tomu, že Světová zdravotnická organizace pozastavila svou vlastní studii, zabývající se účinky hydroxychlorochinu.

The Verge v závěru konstatuje, že věda je chaotický proces a někdy se informace zveřejňované i v těch nejprestižnějších časopisech mohou ukázat jako špatné. Pozitivní na celé kauze je fakt, že takřka okamžité stažení, jaké se odehrálo v tomto případě, pomáhá udržet celý proces ve správném směru.

Diskuze (18) Další článek: České exotické routery dostaly novou verzi operačního systému Turris OS 5.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,