Vědci ověřili, jak je možné odposlouchávat okolí mobilního telefonu pouze přes pohybové senzory

  • Nový výzkum odhaluje nečekané možnosti využití pohybových senzorů telefonu
  • Pomocí těchto senzorů lze detekovat a nahrávat hlas v okolí telefonu
  • Nebezpečí je velké, protože k těmto senzorům mají aplikace přístup bez kontroly

Vědci z University of Alabama at Birmingham (UAB) podrobně prozkoumali možnosti, jakými lze využít dnes už velmi jemné pohybové senzory v mobilních telefonech, Díky detekci i velmi malých pohybů a tedy i vibrací je totiž jejich funkci možné využít pro snímání a následné nahrávání zvuku v blízkosti telefonu.

Soukromí začíná být čím dál důležitější a je to vidět i na nedávných aférách, kdy došlo k masivnímu sběru informací o uživatelích, která jsou dále prodávána a využitá třeba pro cílené politické kampaně, reklamy a v Číně pak vidíme i extrémní případ, kdy už vláda nasadila i přísné hodnocení lidí. Čím méně dat o sobě dáte co nejmenšímu počtu třetích stran, tím lépe. Nemusí to přitom platit pro aktuální dobu, ale třeba do budoucna, kdy se situace může v tomto směru změnit.

Odposlouchávání zvuku z telefonu je pochopitelně obrovský zásah do soukromí. Proto aplikace typicky nemají přístup k mikrofonu telefonu, pokud jim ho vysloveně nedáte a nedává to smysl (třeba telefonní aplikace). Zatímco mikrofon je ale z pohledu soukromí velmi hlídaný, v případě pohybových senzorů je to zcela opačně.

(Ne)bezpečné senzory

Už dříve se objevilo několik studií, které ukázaly, že je částečně možné pomocí pohybových senzorů například odhalit pin k telefonu, který zadáváte na dotykový displej. Pohybovými senzory se v tomto případě myslí akcelerometr a gyroskop, které se staly základem i pro nový výzkum.

Vědci zkoumali využití těchto senzorů pro snímání hlasu v rámci čtyř konfigurací, při kterých byl telefon položen na stole – hlas ze stereo reproduktorů na stejném/jiném stole a přes vzduch, z reproduktorů v notebooku, z reproduktorů v telefonu a přímo od blízko sedícího člověka.

Klepněte pro větší obrázek
Jak probíhal test snímání hlasu pomocí pohybových senzorů v telefonu

Pro výzkum byl použitý telefon Nexus 5 s pohybovým senzorem Invensense MPU6515, přičemž většina populárních telefonů i od jiných značek je vybavena senzory s podobnými parametry..

Částečné odposlouchávání je možné

Při konfiguraci lidského hlasu snímaného přes vzduch (mluvící člověk blízko telefonu na stole) nebylo možné ze vzorku dat ze senzorů získat dostatečně přesná data pro rekonstrukci zvuku. Ani výkon reproduktoru v telefonu nestačil na ovlivnění pohybových senzorů v takové míře, aby byla možná detekce hlasu.

V případě hlasu ze stereo reproduktorů bylo ale možné zvuk zrekonstruovat i když byly umístěné na jiné ploše než mobilní telefon se senzory. U reproduktorů v notebooku už bylo nutné, aby telefon byl na stejném povrchu (stole).

Pozor na budoucí technologie

Výzkum ukázal, že nebezpečí hrozí, ale zatím jen částečně. I když je odposlouchávání možné jen pomocí silnějších reproduktorů, s přesnějšími senzory by se v budoucnu mohla otevřít vrátka i pro snímání slabších zdrojů zvuku jako je hlas člověka nebo přímo z malého reproduktoru v mobilním telefonu.

Asi nejvíce ale tento výzkum ukazuje na to, že je možné na první pohled velmi úzce zaměřené technologie použít k něčemu úplně jinému, než byly původně určené. Vzhledem k tomu, jak rychle přibývají nejrůznější typy senzorů i v telefonech a dalších zařízeních, je třeba myslet a zkoumat právě oblasti, jaké je možné jejich zneužití pro různé a nečekané účely.

Tvůrci zařízení nebo operačního systému by pak měli reagovat vytvořením prvku, který zabezpečí zneužití, podobně jako u klasických bezpečnostních chyb.

Originální materiál k výzkumu si můžete stáhnout v PDF.

Diskuze (7) Další článek: DisplayPort u karet Geforce nefungoval, Nvidia vydává opravu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,