Microsoft | Windows | Operační systémy

Ve Windows se občas něco rozbije, načež vyskočí deprimující chybový dialog

  • Jistě je zná každý z vás: chybové hlášky Windows
  • Informují o chybě, ale často vlastně vůbec nic neřeknou
  • Po 30 letech si toho v Redmondu konečně všimli

Vysíláme astronauty na ISS, kdesi daleko za oběžnou drahou Marsu poletuje kabriolet Elona Muska, na zemském povrchu testujeme hyperloopové kapsle a kdejaký kutil si dnes postaví třeba hlasem ovládané mýdlo.

Ahoj, jsem chybové hlášení ve Windows a hodím ti pod nohy všechny klacky, které najdu

Jenže pak sednete ke stolu, spustíte počítač, souhrou okolností nastane jeden z mnoha možných problémů a na obrazovce se objeví chybový dialog s generickým vysvětlením problému a případně i nějakým číselným kódem.

8f9329d2-43e6-43b8-a387-daad601f119b
Typické chybové hlášení, které sice sdělí, kde je problém, ale vůbec se nesnaží uživateli aktivně pomoci. A přitom je to tak snadné – zejména v době hypertextové.

Nekvalifikovaný odhad: 99,936 % uživatelů v takovém případě jen tupě zírá na displej a nebude v ten okamžik ani o píď chytřejší včetně autora tohoto článku. A tak všichni do jednoho otrocky opíšeme text chyby do vyhledávacího políčka Googlu, který na nás vyplivne tisíce a tisíce výsledků, neboť před námi to naštěstí udělalo pár milionů dalších nešťastníků.

aac9e06a-a527-41f0-841b-7b168570f9b7
Obvyklé chování běžného uživatele, pokud na takový dialog narazí

Chyby se stávají a stávat se budou i nadále, když se však nad tímto uživatelským zážitkem zamyslíte, jistě si položíte kruciální otázku, proč jsou podobné dialogy i po více než třiceti letech vývoje Windows tak pitomé.

Neméně deprimující jsou i generické dodatky typu: „obraťte se na správce sítě,“ když jím jste právě vy, neboť sedíte před svým vlastním počítačem, onou sítí je váš domov s Wi-Fi a v devět večer se můžete opravdu obrátit leda tak na Google, Bing nebo koneckonců i Seznam, kde nakonec najdete řešení.

Nabízí se tedy otázka, proč řešení nenabízí přímo operační systém, a když to nedokáže, proč vám nedokáže podat alespoň tu nejjednodušší možnou pomocnou ruku – umožní, sakra, chybový text alespoň snadno označit a zkopírovat.

0c30d083-7e16-4a16-a096-53e1ad62c783
Představte si paralelní vesmír, kde vypadají chybové dialogy k chybějících knihovnám třeba takto. Namísto prostého textu odkaz na věrohodný web Microsoftu.

Anebo jej ještě lépe rovnou promění v hypertextový odkaz, který vás přesměruje do katalogu standardních chyb Microsoftu, kde se dočtete, jak problém opravdu vyřešit. Vyřešit, aniž byste nedávno získali certifikát MVP – profíka, který zvládne každý systémový problém ve WIndows.

Osobní a lehce ironické přání: Dramatické přepracování chybových hlášení ve Windows (ale i dalších operačních systémech) bych jako koncový uživatel ocenil snad i více než třeba vylepšené stínování grafického prvku XYZ a ještě propracovanější ikonu Průzkumníku.

QR kód v obrazovce smrti je jen chabý náznak změny chybového UX

Produktoví manažeři z Redmondu zodpovědní za UX chybových hlášení ve Windows tento nedostatek dlouhé roky zcela ignorovali, a tak se jejich podoba celé dekády prakticky nijak nezměnila. Jediného drobného vylepšení se dočkala až legendární obrazovka smrti BSOD, kde se s nástupem Windows 10 začal zobrazovat QR kód.

2ccc441d-3f89-4f4e-93ab-289ae2bf116d
Jednou z mála inovací BSOD za poslední desetiletí je QR kód

Nešťastník tak nemusí na čtvrtku papíru opisovat chybový kód, aby se dozvěděl, proč mu havaroval celý systém a přišel o rozdělanou práci, ale vezme do ruky mobil, vyfotí QR kód, no a ten jej alespoň přesměruje na speciální stránku Microsoftu věnovanou této kritické chybě v systému, která vedla k jeho kompletnímu zhroucení.

626df400-3a49-4c63-b41b-6b5ce7b5cf0ebce518a5-c661-4c87-a0bf-1f9af360c807
Nejedná se o nic sofistikovaného, QR kód totiž obsahuje jen generický odkaz http://windows.com/stopcode

Chybový dialog by měl nabídnout skutečné a bezešvé řešení problému

Jenže i to je žalostně málo – tedy alespoň s ohledem na to, že Windows není nějaký okrajový software, ale operační systém okupující většinu počítačů běžných smrtelníků – nikoliv systémových inženýrů.

Správný chybový dialog by měl být tedy nejen informativní, ale měl by i nabídnout bezešvé vyřešení problému. Úvodní obrázek dialogu chybějící knihovny DirectX, bychom tedy mohli opravit třeba tímto způsobem:

602bfcaa-0fb1-4286-bde9-96de3cee726c
Proč se u chybějících knihoven přímo od Microsoftu neobjeví něco podobného? Nevíme...

Běžný majitel počítače by v takovém případě nemusel nic opisovat do vyhledávače, kde mu na prvních pozicích vyskočí katalogy souborů DLL, ale korektní knihovnu či jakýkoliv jiný systémový soubor doplní sám Microsoft, neboť je sám tvůrcem DirectX.

Kdyby to tak fungovalo, zmizí zároveň jedna z cest, jak dokonale infiltrovat operační systém malwarem, neboť kde berete jistotu, že je ten webový katalog s chybějícími soubory opravdu důvěryhodný a vy si namísto korektní knihovny DirectX nestáhnete i nějaký ten virus.

První náznaky změny? Možná!

Po dlouhých desetiletích si nicméně i v Redmondu začínají pomalu uvědomovat, že je dnes počítač spotřební elektronikou stejně jako vysavač nebo žehlička, kterou používají běžní smrtelníci a nejen geekové a nerdi, čili pomaličku pracují na nápravě.

Jednu z prvních vlaštovek představili manažeři testovacího programu Windows Insider v nedávném webcastu, který si můžete zpětně pustit na webu Mixer.com – to, co nás dnes zajímá, začíná zhruba v čase 01:04:57.

bdd1b614-71b9-4ac1-be55-0660fe1b82ce
Skvělé, v Redmondu si už všimli, že toto není dobré UX

Tým Insideru se chlubí, že testuje nové instalační chybové dialogy, přičemž poukazuje přesně na to, o čem tu celou dobu píšu.

Nejprve ve videu uvidíme současný stav a chybu se špatným UX, tedy s hláškou: „For more info go to KB000000000.“ Jen zdůrazním, že se jedná o prostý text v dialogu, který nelze zkopírovat a nejedná se ani o odkaz. Musíte tedy vzít papír, tužku, opisovat nějaký šílený alfanumerický řetězec, načež jej zkusit vyhledat v Googlu a dalších, abyste se dozvěděli, kde je přesně problém.

608649c5-71d8-40b8-af62-e746c667aabb
Microsoft chce chybové dialogy opravdu řešit – zpočátku alespoň ty instalační

Tak a teď ta lepší zpráva. Na dalším slajdu se totiž manažeři Windows Insider chlubí dvěma novými testovacími dialogy, které nabízejí řešení.

Namísto alfanumerického kódu vám sdělí, že musíte před pokračováním odinstalovat program XYZ, který není kompatibilní. A jelikož Windows ví, že tento program máte nainstalovaný, protože jinak by nevyskočila chyba, v dialogu se rovnou zobrazí tlačítko k provedení této akce.

cd34d89e-a1ff-4d13-b4dc-c5e5e857018157c3126e-ea4f-4a52-bf49-0f5a58f2ef8c
Nové testovací podoby chybových dialogů, které nabízejí řešení problému během instalace. Fajn, ale chtějme toto i od dalších systémových chybových hlášek ve Windows.

Jak jednoduché, jak prosté… A přesto jsme na takový triviální problém čekali třicet let.

Jedním ze současných marketingových buzzwordů je umělá inteligence. Proč tedy nejsou alespoň o píď chytřejší i chybové dialogy?

Bohužel, světlo na konci tunelu je ještě hodně daleko, tyto první záblesky by ale mohly být příslibem, že si v Redmondu už opravdu všimli špatného UX a jeho řešení dostalo prioritu vyšší než 0. Zatím jde totiž opravdu pouze o vylepšené řešení chyb během instalace a nikoliv o systémová chybová hlášení napříč Windows 10.

b7d45ba7-c8a0-4692-af90-02c918c31c52
Dost bylo podobných chybových dialogů. Majitele počítače nezajímá hláška Error 0X800F0900, ale její řešení přímo ze strany operačního systému.

Jak už jsem napsal výše, chyby se stávají a stávat se budou i nadále, pokud je však dnes jedním z nejskloňovanějších marketingových slovíček IT scény už poměrně vyčpělé dvousloví „umělá inteligence“, bylo by více než vhodné, kdyby byly konečně alespoň trochu chytré i tyto občasné nepříjemnosti při práci s počítačem.

Diskuze (124) Další článek: Vědci objevili v Antarktidě obrovskou jeskyni – je velká jako okresní město

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,