Vaše multimédia vás nikdy neopustí

Máte svůj domácí počítač tak našlapaný hudbou, skvělými filmy i fotografiemi, že se bez něj jen těžko obejdete? Měli bychom pro vás řešení – novou webovou službu pro přístup k multimediálním souborům doslova odkudkoli – Orb.

Orb není jen název známé anglické hudební skupiny, jedná se hlavně o zajímavou internetovou aplikaci, která vám umožní pomocí proudového vysílání (streaming) poslouchat hudbu, sledovat videonahrávky a prohlížet fotografie na libovolném vzdáleném zařízení (počítač, PDA nebo mobilní telefon), jež je vybaveno internetovým prohlížečem. Stačí se jen připojit přes webové rozhraní a všechny multimediální soubory budete mít jak na dlani.

Proud plný hudby a obrazu

Po registraci si ze stránek www.orb.com stáhnete malý program, který musí běžet na vašem počítači. V něm si nastavíte, které složky obsahují filmy, fotografie a hudbu, a svůj počítač tak proměníte v multimediální server schopný proudově vysílat po internetu. Na vzdáleném zařízení se pak pomocí internetového prohlížeče k počítači připojíte a můžete prohlížet a poslouchat. Obrázky uvidíte přímo na webu a proudově vysílanou hudbu a video lze sledovat ve svém multimediálním přehrávači.

Samozřejmě jsou zde jistá technická omezení. Proudové vysílání má svoje nároky na kapacitu připojení, je také potřeba mít na paměti limity zařízení, na kterém se k serveru Orb připojujete – na mobilním telefonu nebo kapesním počítači si video asi příliš nevychutnáte, k prohlížení fotek ale postačí.

Přehledná úvodní stránka Orbu, na které máte přístup ke všem souborům. Do seznamu internetových televizí můžete pochopitelně přidávat i další stanice. K podrobnějšímu výběru hudby, videa a fotografií se dostanete pomocí záložek v horní části stránky

Proudové vysílání funguje prostřednictvím serveru Orb, váš počítač proto nemusí mít vnější IP adresu (viz Internetové téma Computeru 7/05). O bezpečnost vašeho počítače a dat se také nemusíte strachovat, protože veškerá komunikace probíhá šifrovaně. Jediným omezením je nutnost mít na „serverovém“ počítači operační systém Windows XP nebo Windows XP Media Center. Jiné systémy obslužný program nepodporuje.

Sdílejte fotografie a koukejte se na televizi

Služba Orb ovšem není jen vzdáleným jukeboxem. Pokud vlastníte televizní kartu nebo TV tuner připojený k počítači, můžete vzdáleně sledovat televizi. Obdobně program funguje také s webovými kamerami – pokud jste třeba na cestách, můžete pomocí internetu snadno sledovat, co se děje (nebo raději neděje) u vás v bytě.

Zajímavou funkcí Orbu je prezentace fotografií a jejich sdílení s přáteli. Pomocí webového rozhraní si nadefinujete seznam přátel (ve formě jejich e-mailů a hesel, která jim přidělíte) a případně i jejich skupiny. Těm pak určíte přístupová práva k různým složkám se snímky. Sdílet můžete pouze obrázky a videa (Orb vás sice upozorní, že na sdílená videa musíte mít autorská práva, avšak sdílení videosouborů nijak neomezuje). Sdílet MP3 soubory však není možné.

Jak se připojit

Princip Orbu je jednoduchý: Na vašem počítači běží malý program, který je nutné stáhnout z domovské stránky www.orb.com. V něm určíte složky s multimediálními soubory, případně také TV tuner či webovou kameru. Kromě několika jednoduchých nastavení program nic jiného nenabízí, vše se děje automaticky. Po skončení vašich voleb bude program nějakou dobu katalogizovat vaše multimediální soubory a tím jeho viditelná činnost na vašem „multimediálním serveru“ končí – na systémové liště se usadí zelená ikona a můžete Orb začít využívat.

K souborům pak ze vzdáleného počítače přistupujte pomocí webového prohlížeče a internetových stránek my.orb.com. Zde zadáte své přihlašovací údaje, systém krátce otestuje rychlost internetového připojení a vzápětí se vaše obrázky, hudba či video před vámi objeví jako na dlani, ať jste v práci nebo na dovolené na Seychelách.Všechny soubory uvidíte přehledně seřazené, hudbu v MP3 podle interpretů, žánrů nebo názvů alb, program najde také uložené seznamy skladeb k přehrání (M3U playlisty). Obrázky objevíte seřazeny s náhledy stejným způsobem jako v obvyklých internetových galeriích. Přes internetový prohlížeč se také snadno dostanete k nastavení různých parametrů zobrazení multimediálních souborů a svého uživatelského účtu.

Nová legenda na obzoru?

Těžko říci, zda se staneme svědky nově vznikající „orbománie“, jeho větší popularitě bude nejspíš na překážku malý okruh uživatelů s dostatečně rychlým internetovým připojením, program také běží pouze na Windows XP, uživatelé jiných operačních systémů tak mají prozatím smůlu.

Přes všechny tyto dílčí nevýhody však jde o zajímavou a docela užitečnou službu. Přístup ke své oblíbené hudbě a videu máte odkudkoli, aniž byste museli vypalovat DVD disky, svými fotografiemi se můžete ihned pochlubit známým přímo na mobilním telefonu nebo kapesním počítači. Navíc proměnit svůj počítač v jednoduchý multimediální server zvládne díky intuitivnímu nastavení i naprostý začátečník. A ještě jeden pádný argument: Orb je zcela zdarma, finance získává z kontextové reklamy na internetový obchodní dům Amazon.com.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 19/05.

Diskuze (7) Další článek: Nové ovladače ATI Catalyst 5.11

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,