Prezentace klienta

Váš jídelníček neovlivňuje jen tělo. Změnit s ním můžete i svůj mozek

Že potraviny přispívají k našemu zdraví, či naopak k potížím a nemocem, se ví už dlouhá staletí. Ale že potraviny, které konzumujeme, ovlivňují i náš mozek, zatím tolik známé není. Především co se negativního působení týká. Podívejte se, která jídla váš mozek ničí, a mohou ho dovést až k duševnímu onemocnění. A která jídla jsou naopak zdravá, nejen pro tělo, ale i pro mozek.

Co lze považovat za zdravou stravu, a co je vyloženě nezdravé?

Většina odborníků na stravování, ať uznávají kterýkoliv ze stravovacích stylů, se shodne ve dvou základních pravidlech pro zdravý jídelníček:

  • neexistuje jídlo nezdravé. Ale u každého jídla je dávka, kterou ještě lze považovat za zdravou, a dávka, která už rozhodně zdravá není
  • zdaleka nejhorší jídlo, jaké můžete pozřít, je to, co prošlo komplikovaným průmyslovým zpracováním (vysoce průmyslově zpracované potraviny).

Ale co když je zdravé jídlo příliš drahé?

Pokud se vrátíme zpět k předchozí kapitolce, vyplyne z ní, že většina jídla je zdravá, pokud dodržíme jeho správné „dávkování“. Jedině vyloženě nezdravé potraviny jsou ty vysoce průmyslově zpracované. A jak známo, právě tyhle patří k nejdražším.

Takže když se rozhodnete žít zdravě a připravovat si opravdové jídlo, také na svém životním stylu ušetříte. A když sem tam nakoupíte podle akčního letáku Kaufland nebo třeba Tesco (podle toho, který market máte víc po ruce), ušetříte ještě i na akčních nabídkách. Základní suroviny jsou vždycky levnější než z nich zhotovený výrobek!

Kde najít zdravé dávky potravin?

Vraťme se k první kapitolce ještě jednou. Jak zjistit, které dávky potravin jsou zdravé, a tedy jak svůj jídelníček skládat? Inspirovat se můžete v potravinových pyramidách. Ty mají pět pater, přičemž dávky těchto typů potraviny se snižují směrem vzhůru (stejně jako napovídá tvar pyramidy. Celá pyramida znázorňuje přiměřený příjem živin za jeden den. Patra jsou následující:

  • základna pyramidy- nápoje, těch během dne potřebujeme největší množství (objem)
  • první patro - obiloviny všech druhů a zpracování, nejlépe v celozrnné podobě. Co se týká brambor, batátů nebo kukuřice, jakožto příloha k jídlu se řadí k patru obilninovému
  • druhé patro - ovoce a zelenina, a to jak syrové, tak i tepelně upravené
  • třetí patro - mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, ořechny a luštěniny, aneb živočišné a rostlinné potraviny s vysokým obsahem bílkovin
  • vrcholek pyramidy - potraviny sloužící k ochucení. To je především cukr, sůl, olej, máslo, sádlo, med a různá koření.
Zdroj: Národní zdravotnický informační portál

Fyzické potíže z nezdravého jídla

O nadváze a kardiovaskulárních potížích způsobených nezdravou stravou ví snad už každý. Že se z nezdravého složení naší stravy mohou dostavit i potíže jaterní, ledvinové, kloubní, kožní nebo střevní, to už k nám také doputovalo coby mnoha studiemi prověřená fakta. V podstatě nenajdeme jedinou část těla, kterou bychom nesprávným stravováním neovlivnili. A vědci v posledních letech zjišťují, že bez ovlivnění nezůstane ani mozek

Duševní potíže z nezdravého jídla

Ponechme teď stranou psychické problémy plynoucí až z následků nezdravého stravování na našem fyzickém těle: nízké sebevědomí, deprese, poruchy příjmu potravy. Zaměřme se na přímý vliv nezdravého stravování na mozek.

Britská studie publikovaná americkou akademií neurologie totiž ukázala, že nezdravá strava se může negativně podepsat na rozvoji demence. Které nezdravé potraviny byly do studie zahrnuty? Především vysoce průmyslově zpracovaná jídla, v nichž je nedostatek bílkoviny a vlákniny, zato přebytek cukru, tuku a soli. Tedy sycené slazené nápoje, mražená pizza,  fastfood z polotovarů, chipsy, sladkosti, balené pečivo aj.

Proč vede konzumace ultra zpracovaných potravin k demenci?

"Nevíme jistě, proč lidé, kteří jedí ultra zpracované potraviny, vykazují zvýšené riziko demence. Výzkumníci naznačují, že by to mohlo být proto, že tyto potraviny obsahují nižší hladiny důležitých živin, jako je vláknina. Naopak obsahují příliš mnoho cukru a sodíku," uvedla Rosa Sanchoová, vedoucí výzkumu v britském Alzheimer centru.

Dodala, že vliv mohou mít i další faktory, především odlišný životní styl, který vedou lidé konzumující ultra zpracované potraviny. Lidé, kteří si připravují čerstvé jídlo, nebo se stravují na místech, kde se vaří z čerstvých surovin, se většinou i více starají o pohyb, mívají bohatší společenské aktivity a také se častěji celoživotně vzdělávají .

Další článek: Díky zákazu látek poškozujících ozonovou vrstvu začnou v Arktidě léta bez ledu o patnáct let později

Témata článku: , , ,