Zvířata | Kickstarter | Crowdfunding

Varram je fitness robot pro psy nebo kočky. Zabaví je, když nejste doma

Celých 56 % psů a 60 % koček trpí nadváhou, která v konečném důsledku zkracuje jejich život. Nejen z tohoto důvodu je tedy vhodné zajistit domácím mazlíčkům dostatek pohybu. To však bývá v domácnostech, kde se majitelé vracejí z práce až k večeru, docela problém. Vyřešit ho má chytrý gadget Varram Pet Fitness Robot.

Základní myšlenka spočívá v tom, že zařízení zabaví domácí zvíře i v době vaší nepřítomnosti. Váleček je schopen se samostatně pohybovat po domácnosti, kterou si mapuje pomocí senzorů. Sám najde vhodný prostor, kde pomocí odměn motivuje psa nebo kočku ke hře, a tedy i k pohybu.

Hračka plná technologií

Uvnitř se kromě procesoru ARM Cortex-M4 MCU skrývá například šestiosý digitální senzor zrychlení, gyroskop a kompas. Pro měření vzdálenosti od zdí a dalších překážek používá Varram Pet Fitness Robot infračervený laser.

Zařízení je vyrobeno z materiálu, který je bezpečný pro domácí zvířata a odolá nárazu i stisku zubů velkého psa. Nabízí několik stimulů, jimiž se snaží zaujmout domácího mazlíčka. Při pohybu se dokáže vyhýbat překážkám a díky Bluetooth konektivitě ho lze ovládat z aplikace pro mobilní telefony.

Cílem této elektronické hračky je, aby zvíře i v době nepřítomnosti svého majitele bylo aktivní, zdravé, veselé a necítilo se osaměle. Autoři podotýkají, že například psi, kteří tráví mnoho hodin o samotě, mohou podlehnout letargii, a dokonce i depresi.

Motivační prvky

Kromě samotného pohybu, kterým lze psa nebo kočku zaujmout, nabízí VARRAM Pet Fitness Robot také motivaci v podobě chutných odměn. Do omyvatelného zásobníku lze nasypat granule, které pak robot vydává.

Chytrá hračka pro domácí mazlíčky měří 16,5 × 12,7 × 10,3 centimetrů a váží 300 gramů. Uvnitř je lithium-polymerová baterie s kapacitou 800 mAh, která zajistí funkčnost po dobu až deseti hodin.

Od poloviny září do poloviny října běžela kampaň na tento produkt na crowdfundingovém serveru Kickstarter, kde se povedlo získat částku 163 778 dolarů (asi 3,7 milionů korun). Ještě třikrát více se podařilo vytěžit z kampaně na Indiegogo, kde jeden kus pořídíte za 99 dolarů plus 15 dolarů za poštovné do Česka (celkem v přepočtu asi 2560 Kč).

Diskuze (6) Další článek: Týden Živě: Apple prodal málo iPhonů, Klaus vs. Facebook a konec Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,