Vánoce v červenci

Na novou verzi HTML editoru HomeSite jsme si chvíli museli počkat. První beta čtverky sice neobsahuje některé části verze třetí, ani prvky, které budou teprve přidávány, ale již první pohled napovídá, že se věci mění k lepšímu.
Na novou verzi HTML editoru HomeSite jsme si chvíli museli počkat. První beta čtverky sice neobsahuje některé části verze třetí, ani prvky, které budou teprve přidávány, ale již první pohled napovídá, že se věci mění k lepšímu.
Po registrovaných uživatelích se mohou těšit i ostatní a betu si nahrát přímo ze serveru Allaire. Co tedy najdeme v nové čtvrté verzi HomeSite? Je toho skutečně hodně:

Editor
Přepracovaný editor má nyní vylepšené podrobnější barevné zvýrazňování a umí definovat více sad pro zvýrazňování. Záložky v HTML textu pomáhají k návratům k požadovanému textu. Lze označit text od začátku tagu až po ukončovací tag. Při psaní lze automaticky převádět háčky a čárky na popisný kód. Tuto funkci si ale zřejmě hned vypnete, protože češtinu to záhy změní v kryptickou řeč.

Dříve při stisku klávesy F4 vyskočilo okno s parametry tagu, nyní se v levém pruhu objeví seznam atributů, jak je známý z programovacích prostředí Borlandu či Microsoftu. To může být stále otevřené a při pohybu v dokumentu ukazuje možné atributy a jejich hodnoty aktuálního tagu.
Nad tímto oknem může být i Tag Tree, který zobrazuje hiearchickou strukturu stránky podle jednotlivých tagů, snadno tak přejdete na požadovanou tabulku či blok v dokumentu.
Snad každého Čecha potěší, že nyní HomeSite pro kontrolu pravopisu využívá vazbu na Microsoft Office a kontrola pravopisu je tak konečně možná i pro češtinu a to včetně potrhávání chybných slov vlnovkou a nabízení možných oprav. Nicméně betaverze špatně převádí české znaky, takže je problém s háčky a čárky.

Práce se soubory
Při načítání obsahu složky se soubory přidávají postupně, nemusíte již čekat na úplné natažení seznamu. U jmen souborů se objevuje i příslušný titulek stránky. Náhledy obrázků se zobrazují v okně s výsledky, tedy na spodní straně plochy.
Ve čtverce není zatím přímý přístup na ftp servery. To bude snad až v dalších aktualizacích. Stejně tak ještě není implementována práce s projekty.

Wysiwyg od Microsoftu
Skutečnou novinkou je režim Design. Dříve byl dostupný režim Edit pro psaní HTML a režim Browse, pro jeho kontrolu, nyní přibývá i Design, který dovoluje měnit podobu stránky a přitom ihned vidět výsledek v podobě stránky. Tento režim využívá komponentu DHTML Editing tool, musíte mít tedy nainstalován Internet Explorer 4.01 nebo novější. Tento režim je velmi pohodlný a řadě uživatelů usnadní práci, nicméně zatím trpí tím, čím microsoftí komponent sám – kódováním češtiny do rozšířených kódů a jinými drobnými neřestmi. Snad se to do konečné verze opraví.

Styly s elegancí
Samostatným programem je nyní editor CSS – kaskádových stylů. Jeho propracování je na skutečně vynikající úrovni. Snadno vytvoříte potřebné styly díky přehlednému seznamu možných atributů a automatickému náhledu CSS kódu a výsledné podoby stránky. Úpravy stylů jsou konečně přehledné a názorné.

Programování do HomeSite
Nejdrsnější uživatelé mohou využít programování prostředí HomeSite pomocí maker v JavaScriptu či VBScriptu a s využitím objektového modelu HomeSite. Makra pak lze přiřadit tlačítkům a klávesám. Kromě toho podporuje HomeSite i OLE automation.Výrazně tak lze vylepšit automatizaci opakovaných postupů.
Kromě této vlastnosti, kterou využije je hrstka nejnáročnějších, lze nyní také změnit přiřazení klávesových zkratek jednotlivým akcím a doladit si tak prostředí dle libosti.

Zrychlené drobnosti
Rozšířené hledání a nahrazování je nyní výrazně rychlejší bez vytváření seznamu souborů. Obyčejné hledání a nahrazování si konečně pamatuje předchozí řetězce. HomeSite by měl být i šetrnější k paměti počítače a stránky neukládat pracovně v paměti, ale na disku.

Zatím jen náhled
První beta čtvrté HomeSite je jen odrazem v zrcadle verze finální, musíte prostě tolerovat, že v tomto modelu připravovaného vozu nejsou zadní sedadla a stěrače občas vynechávají. Přesto je první beta příslibem programu, který opět právem získá mnohá ocenění za produkt roku.
Zatím si můžete udělat svůj názor sami a HomeSite si nahrát.
Váš názor Další článek: Ztráta panenství online

Témata článku: , , , , , , , , , ,