Vánoce na českém Internetu

Jaké nabídky si pro vás připravily české internetové obchody? Řada z nich vnímá předvánoční období jako Období masivních nákupů, a tak přichází se speciálními nabídkami.
Jaké nabídky si pro vás připravily české internetové obchody? Řada z nich vnímá předvánoční období jako Období masivních nákupů, a tak přichází se speciálními nabídkami.

Kontaktoval jsem několik českých internetových obchodů a zjišťoval, jaké akce mají připraveny na následující kritické období. Nejvýraznější vliv Vánoc můžeme pozorovat u obchodů prodávajících knihy, CD, filmy na videu a DVD, prostě nejčastější dárkové zboží. Jako obchody, které se nejaktivněji zapojují do vánočního období, bych označil naši Vltavu a konkurenční Kosmas.

Vltava se snaží celý výběr vánočních dárků co nejvíce zjednodušit, specialitou je dárkový balíček, kdy v jednom balení dostanete knihu Anděl od Jáchyma Topola, cédéčko Purpura a jiné vánoční písně od Jiřího Suchého a nakonec videokazetu s filmem Pelíšky. To vše levněji než při samostatném nákupu a také zabaleno v dárkovém papíru. Další speciální akcí je záruka dodání do 24 hodin u vybraného zboží. Pro ty nejvíce nakupující je tady pak soutěž o týdenní dovolenou pro dvě osoby ve Špindlerově mlýnu.

Obchod Kosmas garantuje, že všechny objednávky učiněné od pátku 15.12 do pondělí 18.12. do 12:00 hod. budou odeslány v úterý 19.12. tak, abyste při dodacích lhůtách České pošty obdrželi zboží do pátku 22.12. a v klidu je mohli připravit pod vánoční stromek. Další akce spočívají ve větším počtu zlevněných titulů, možnosti volby balicího papíru a delší otevírací době poradenské linky.

Český Amazon jede v normálním provozu a na pohled nic nenasvědčuje tomu, že by se blížily Vánoce. Na titulní stránce jsou běžné slevy a žádné speciální promo akce tu nenajdete. Možná se ještě něco objeví, ale na e-mail nezareagovali.

Shop.cz, který nedávno prošel změnou designu stránek, připravuje sice promo akce, ale bude je nasazovat operativně, to znamená nic konkrétního, ale něco ano. Co se týče termínů dodání, je to standardních 24/48 hodin, dostupnost zboží ale Shop.cz nebude měnit, dle Kamila Vacka "dostupnost zboží nejsme schopni ovlivnit, proto se mohou vyskytnout stejné problémy jako u jiných obchodníků ".

Velké specializované prodejny CD, videokazet a DVD, tedy Albumcity.cz a Bontonland.cz nenabízejí nějaké speciální ryze vánoční akce, jedná se o slevy možná ve větším rozsahu a standardní termíny dodání. Bontonland.cz teprve před pár dny dokončil spojení s shop.culture.cz, který patřil k mým oblíbeným obchodům pro DVD. Shop.culture.cz přestal samostatně existovat před pár týdny. Bontonland.cz tak bude klást důraz především na předvánoční rozšíření nabídky i o filmy, protože zatím byl ryze cédéčkovým obchodem. Albumcity.cz přichází s razantním snížením vybraných DVD filmů na 450 a 650 Kč, ceny to ale nemusí být i tak nejnižší, zkuste si to srovnat i jinde.

Obchody nabízející počítačové vybavení směřují svou předvánoční nabídku především ke hrám, hernímu vybavení a domácím počítačům. Pochopitelně závěr roku patří i tradičním firemním nákupům, proto je logické, že síly jsou rozděleny na obě dvě cílové skupiny nakupujících. Jsou nabízeny různé akce, jako například Automaticky něco navíc (bonusy při koupi tiskárny nebo počítače) v Autocontu, nebo upravený splátkový kalendář bez akontace.

Do přímé e-komerce se vrhnul i portál Centrum se svým Vánočním centrem. Není to pro něj nějaký náhodný výkřik, měl by nastartovat pozdější prodej zboží na samotném Centru. Vánoční centrum přesto skončí 24. prosince. Centrum je zaměřeno především na dárky, nemá nějak široký sortiment, uvádí "přes 100 nejlepších vánočních dárků". V této vánoční akci se Centrum spojilo s partnery Datart, Casio a obchodní-dům.cz.

Hitem letošních Vánoc budou logicky také mobilní telefony, na Internetu lze vybírat z řady nabídek; pro toho, kdo jde po nejnižší ceně, je Internet nejvýhodnější, dobré tipy najdete na Bazaru Mobilmánie, kde se objevují i běžné prodeje nepoužitých přístrojů. V případě mobilních telefonů doporučuji projít více obchodů, ceny se zde liší velmi podstatně, například hit letošních Vánoc - Nokia 3310 - se pohybuje od 7000 do 8600 s DPH. Chce to tedy prozkoumat více serverů.

Diskuze (31) Další článek: Dell představuje stroje s Pentiem 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,