Procesory | AMD | Herní konzole

Valve s AMD optimalizuje ovladač procesoru pro Linux. Chce mít Steam Deck perfektně odladěný

Valve chystá novou přenosnou herní konzoli Steam Deck, která je postavená na mobilním čipu AMD Ryzen s architekturou Zen 2 a integrovanou grafikou s architekturou RDNA 2. Kromě optimalizace softwarové vrstvy Proton, která bude zajišťovat plynulý běh her pro Windows i na linuxovém SteamOS, se ale Valve snaží jít s optimalizací ještě dále.

Dle informací webu Phoronix totiž Valve spolupracuje s AMD na optimalizaci ovladače zmíněného procesoru pro operační systém Linux. I když standardní ovladač ACPI CPUFreq není příliš optimální pro nejnovější modely procesorů od AMD, na serverech a desktopech to příliš nevadilo, protože co nejnižší spotřeba nehraje příliš velkou rolu.

V případě Steam Decku je ale spotřeba procesoru, a tím pádem i výdrž na baterii, extrémně důležitá. Valve tak s AMD programuje vylepšení a optimalizace využití jednotlivých jader a jejich změny frekvence (škálování výkonu, scheduler) tak, aby bylo dosaženo co nejvyšší efektivity vzhledem ke skutečným výpočetním potřebám.

Zatím není jasné, jestli nový ovladač bude standardní součástí Linuxu, nebo půjde o unikátní věc, kterou si Valve bude snažit držet pouze pro Steam Deck. Vzhledem k tomu, jak je ale Valve otevřené, spíše lze očekávat i první přístup.

Pokud se s takovou nízkoúrovňovou optimalizací podaří dosáhnout cíleného zlepšení, mohlo by to výrazně ovlivnit vlastnosti Steam Decku jak z pohledu výdrže na baterii, tak ze strany zahřívání a tedy i hlučnosti chlazení.

Diskuze (6) Další článek: Drama až do posledních sekund. Aukro uvádí plovoucí konec aukcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,