Herní konzole | Steam Deck | Valve

Valve na videu ukázalo vnitřní složení herní konzole Steam Deck. Radí, jak vyměnit SSD i páčky

První kusy mobilní herní konzole Steam Deck od společnosti Valve by měly zákazníkům dorazit ještě letos. Valve se snaží být otevřené jak na straně softwaru, takže si můžete místo SteamOS nainstalovat třeba jiný Linux nebo i Windows, tak i po stránce hardwaru.

Na nejnovějším videu přímo Valve demonstruje vnitřností nové konzole s návodem, jak přistupovat k rozebrání přístroje. Ačkoli upozorňuje, že tento zásah rozhodně není určený pro běžné uživatele, ukazuje, že případný servisní technik či šikovnější člověk bude mít relativně snadnou možnost opravy a výměny klíčových komponent. Musí ale dodržovat řadu známých bezpečnostních pravidel (elektrostatika, pozor na možný výbuch baterie atd.)

Valve na videu ukazuje především umístění SSD, které lze díky slotu M.2 (2230) třeba vyměnit za větší a také výměnu páček, které se mohou poškodit, protože jsou u ovladačů obvykle nejvíce namáhané. Ale zatímco ovladače stojí tisícovku, v tomto případě je cena zařízení desetkrát vyšší, takže možnost relativně snadné výměny této namáhané komponenty je určitě dobrou zprávou.

Jak je vidět, Valve se podařilo integrovat a minimalizovat konstrukci opravdu hodně, což je důvod, proč by běžní uživatelé neměli přístroj sami rozebírat. Například SSD je umístěné velmi blízko modulům pro bezdrátové sítě Wi-Fi a Bluetooth a k tomu je přizpůsobené stínění i rozvod tepla. Při výměně je tak třeba se všemi částmi počítat, aby s jiným SSD nedošlo k rušení nebo přehřívání. Valve komponenty vybíralo pečlivě právě tak, aby vše mohlo být takto kompaktně složené. Zároveň uvádí, že s rozebráním už šasi nebude nikdy tak pevné a odolné jak z výroby.

I to je důvod, proč Valve pro běžné rozšíření kapacity doporučuje využít slot pro microSD karty. Počítejte tedy s tím, že výměna SSD nebude bezmyšlenkovitá a bude lepší si počkat na zkušenosti a třeba doporučené modely SSD.

Váš názor Další článek: S léčbou deprese by mohl pomáhat implantát zavedený do mozku. Vědci už ho testují na lidech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,