Software | Prohlížeče

Válka prohlížečů 2017: Chrome už trochu nudí, ale stejně vítězí na všech frontách

  • Opera se snaží a chrlí novinky
  • Snaží se i Firefox a další
  • Chrome však přesto vítězí na PC i mobilu a zvyšuje náskok

Války prohlížečů tu s námi jsou déle než dvacet let – první použití tohoto slovního spojení už dnes nikdo nedohledá, ale sahají přinejmenším do poloviny 90. let minulého století, kdy se na scéně objevil Internet Explorer, kterého Microsoft posléze integroval do Windows a zkomplikoval tak život především Netscapu, který měl do té doby našlápnuto stát se absolutní normou v prohlížení internetu.

Od těch dob však už uplynula hromada serverového času a ostatně i my na Živě.cz jsme už v minulosti uzavírali války prohlížečů hned několikrát. Koncem léta 1999 tak například Jiří Hlavenka napsal, že browserová válka oficiálně končí.

Ve skutečnosti se pár let poté rozpoutal nový boj, z popela Netscapu vzešla Mozilla a její Firefox, který dostal druhý pokus zadupat Internet Explorer konečně do země, nicméně ve skutečnosti se to podařilo až o dekádu později Applu, Googlu a jeho Chromu. Proč v tom výčtu zmiňuji Apple? Protože Chrome své schopnosti postavil na jádře Webkit právě od Applu a zpopularizoval jej jako nikdo před ním.

Že by války prohlížečů definitivně (s)končily?

Dnes, na sklonku roku 2017, Webkit v různých podobách a s naprostým přehledem ovládá scénu. V odnoži Blink, kterou nadále vyvíjí Google, jej najdete v Chromu nebo Opeře a v celém zástupu mobilních i drobných desktopových prohlížečů – třeba těch pro linuxové distribuce.

Webkit dále používá Safari na iOS i macOS, a tak bychom už mohli možná opatrně začít tvrdit, že války prohlížečů opravdu končí, protože ať už používáte téměř jakýkoliv, máte téměř jistotu, že bude stránka v každém z nich vypadat stejně. To je cosi, co ještě před pár lety ani zdaleka nebylo samozřejmostí.

Jak si na sklonku roku stojí Chrome? Dozvíte se to v následující kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,