VAIO VGN-TX3XP - špičkový mininotebook od SONY

Miniaturní rozměry, hmotnost 1,25 kg včetně interní optické mechaniky a až deset hodin výdrže na standardní akumulátory nabízí nový mininotebook Sony Vaio VGN-TX3XP. Nenechte si ujít naši podrobnou recenzi!
Kapitoly článku

Mininotebooky a subnotebooky mají své klady i zápory. Na Sony Vaio VGN-TX3XP ale moc negativních vlastností nenajdeme. Už na úvod proto musím uvést, že se jedná o moderní ultrapřenosný mininotebook s úspornými rozměry, velmi nízkou hmotností a vysoce nadprůměrnou výdrží na standardně dodávané akumulátory.

Konstrukce

Vaio VGN-TX3XP vychází konstrukčně z předchozí modelové řady TX2, od které se navenek příliš neliší. Skořepina šasi mininotebooku je z poměrně pevného materiálu s uhlíkovými vlákny, díky kterému váží celý notebook jen 1,25 kg včetně interní optické mechaniky. Rozměry mininotebooku jsou 272,4 mm × 195,1 mm při průměrné tloušťce cca 21 mm. Odlévané šasi notebooku z karbonových vláken je navíc poniklované, což dává notebooku charakteristickou kovovou barvu (viz fotografie). Díky pokovení je tak celé šasi vlastně současně i dobrým vodičem tepla (funguje jako pasivní chladič) a ventilátor ochlazující procesor a vnitřek notebooku se tak moc nenadře a celé Vaio VGN-TX3XP je hodně tiché.

 
 

Nad klávesnicí pod displejem je řada tlačítek pro ovládání multimediálních funkcí notebooku, jako je například přehrávání DVD či audio CD, vypínač/hibernace atd.

 

 

Baterie notebooku je další lahůdka. Díky nízkospotřebovému procesoru a dalším moderním komponentům má Li-Ion akumulátor při napětí 7,4 V kapacitu hodně sympatických 7 800 mAh. Pokud by vám standardně dodávaná baterie nestačila, můžete si za cca 210 GBP přikoupit ještě druhý vysokokapacitní akumulátor s kapacitou 13 000 mAh, který zajistí odhadem až 12-16 hodin provozu v úsporném režimu nebo cca 7-9 hodin provozu s plným podsvícením displeje a aktivními bezdrátovými komunikačními rozhraními. Velký akumulátor ovšem váží 540 gramů.

  

 

Procesor, operační paměť, harddisk a grafická karta

Srdcem Sony Vaio VGN-TX3XP je nízkospotřebový procesor z dílny společnosti Intel. Konkrétně se jedná o tzv. Ultra Low Voltage (ULV) procesor Intel Core Solo s jedním jádrem a taktem 1,2 GHz. Nominální spotřeba procesoru je skutečně velmi malá, dle oficiálních technických parametrů je to pouze 5,5 W. Procesor má 533 MHz sběrnici, 2 MB L2 cache, je vyrobený 65 nm technologií a podporuje stejné technologie jako další procesory Core Duo a Core Solo – virtualizační technologii, Enhanced SpeedStep i Execute Disable Bit. Bez nadsázky lze říci, že použití procesoru Core Solo U1400 byl od Sony výborný tah, neboť kvalitnější procesor s tak nízkou spotřebou zatím na trhu není.

Půl gigabajtu operační paměti typu DDR2 SDRAM (533 MHz) je napevno osazeno na základní desce notebooku a k této paměti nemá uživatel přístup. Jeden uživateli dostupný paměťový slot je osazen 512 MB modulem, který můžete v případě potřeby vyměnit za 1 GB modul a rozšířit tak operační paměť notebooku na 1,5 GB DDR2 SDRAM.

Pevný disk Toshiba MK8007GAH použitý u Vaio VGN-TX3XP je nejnovějším zástupcem ultramobilních 1,8" harddisků a disponuje neformátovanou kapacitou 80 GB (NTFS cca 75 GB volného místa). Disk je chráněný pomocí speciálního senzoru a softwaru, který umí v případě příliš rychlých pohybů (otřesy apod.) notebooku zaparkovat hlavičky disku a navýšit tak bezpečnost uložených dat.

Grafická karta je integrovaná v čipsetu Intel 945GMS. Již mnohokrát jsem v recenzích zmiňoval, že grafický akcelerátor Intel GMA 950 není určený na hry ani na žádnou náročnější 3D grafiku a u Vaio VGN-TX3XP to platí dvojnásob.

Displej

Širokoúhlý TFT LCD displej notebooku je další lahůdkou, o které si povíme podrobněji. Displej je velmi tenký (jen cca 4,5 mm včetně karbonového krytu) a je nutné se k němu chovat šetrně. V pantech drží displej hodně pevně, a protože je celý notebook malý, rozhodně se na cestách displej netřese ani samovolně nezavírá. Sklopený displej nemá žádný aretační mechanismus a v uzavřeném stavu ho drží jen konstrukce pantů – přesto se displej samovolně neotevírá.

Podsvícení displeje zajišťují LED diody, které jsou výrazně méně energeticky náročné, než běžné „katodové“ podsvícení TFT displejů. Díky tomu má Vaio VGN-TX3XP dlouhou dobou provozu na akumulátory.

Samotný displej je vyrobený „standardní“ Sony technologií X-Black, která má výborné podání černé i bílé barvy (vysoký kontrastní stupeň), podobně jako u všech displejů tohoto typu je však dost lesklý a často nechtěně funguje i jako dokonalé zrcadélko. S podsvícením na maximum se efekt zrcadlení podstatně snižuje, i tak se ale všechny přímé světelné zdroje odráží na displeji více, než je zdrávo.

Rozlišení širokoúhlého displeje je 1 366 x 768 bodů při úhlopříčce 11,1 palce, jedná se tedy o přesný poměr stran 16:9. Zda je to hodně nebo málo, to si už musíte rozhodnout sami. Subjektivně je to víc než dost – všechna písmenka, ikonky a ovládací prvky Windows jsou velmi malé a použití lupy se možná občas nevyhnete. Samotné Windows XP naštěstí nabízí nastavení dpi pro všechny prvky grafického rozhraní i písma, díky čemuž si můžete práci s notebookem dost zpříjemnit za cenu určitých kompromisů.

Klávesnice a polohovací zařízení

Klávesnice je i přes velmi nízký zdvih kláves poměrně kvalitní a i když je celý notebook velmi malý, píše se na ní celkem pohodlně. Díky použitému materiálu tlačítek respektive jejich pokovení se jejich povrch bohužel dost leskne. Na slunečním či rozptýleném světle to není zase tak znát, jakmile si ale dáte notebook pod zářivku nebo jiný intenzivnější světelný zdroj, nestačíte se divit, co všechno se na klávesnici odráží. A protože píši opravdu hodně, tahle nepříjemná vlastnost mi na celém notebooku tudíž asi vadila nejvíc. Klávesnice na testovaném kusu neměla české popisky, řešením tedy zřejmě budou pouze samolepky – ty levné se ale lesknou ještě víc než samotná klávesnice.

Polohovacím zařízením je u Vaio VGN-TX3XP běžný touchpad s dostatečně velkou pracovní plochou. Předsunutá tlačítka touchpadu jsou uzoučká a jsou těsně u přední hrany šasi notebooku. Na jejich používání je třeba trochu cviku – celý notebook je totiž tak malý, že uživatelé s tlustšími prsty budou mít zpočátku trochu potíže, dá se na to ale docela rychle zvyknout.

Rozhraní a periferie

Na velikosti notebooku se podepsal i počet osazených portů a rozhraní. Vaio VGN-TX3XP tak má pouze dva porty USB V2.0. Nechybí samozřejmě LAN karta, rozhraní Bluetooth V2.0+EDR a rovněž integrovaná 54 Mbps WiFi karta, jejíž vestavěná anténa je hodně citlivá a notebook chytí signál i tam, kde například Toshiba M400 a později testovaný Dell Latitude D620 neukazovaly žádný signál. Další samozřejmostí je 56K modem a rozhraní FireWire, nazývané u Sony už odedávna i.LINK. Notebook má dále VGA výstup na externí monitor, vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka. Na šasi se našlo i místo pro slot PCMCIA pro jednu kartu typu II a další dva nezávislé sloty pro paměťové karty typu Memory Stick (i MS DUO/MS DUO PRO) a Secure Digital.

Porty lze rozšířit pomocí dokoupitelného replikátoru portů. Sony nabízí vlastní řešení v podobě dokovací stanice (cca 130 GBP) pro notebooky TX Series, na které jsou některé porty jako na samotném notebooku (VGA výstup, tři porty USB V2.0) a také LAN výstup. Je to spíše řešení pro kancelář, nehledě na to, že podobných replikátorů existuje víc i v neoriginální podobě.

Skvělá je přítomnost ultratenké optické mechaniky, kterou se vývojářům notebooku podařilo nacpat do těla už beztak malého zařízení. Použita byla univerzální mechanika Matsushita, která podporuje všechny běžné CD a DVD formáty včetně DL médií a médií DVD-RAM. Namísto mechaniky nelze zasunout druhou baterii, ale vzhledem k výdrži na standardní baterii to nijak zvlášť nevadí.

Zvuk a multimédia

Vaio VGN-TX3XP velmi překvapilo svým relativně čistým a především hlasitým zvukovým výstupem, což je u mininotebooků „ke slyšení“ jen hodně sporadicky. Dva malé stereo reproduktory se činí, co to jen dá a mrňavé Vaio tak může ozvučit i menší místnost. Kvalita zvukového výstupu je pochopitelně nesrovnatelná s výstupem na sluchátka nebo v případě připojení na externí zesilovač, za solidní provedení repráčků ale model TX3XP přesto získává uznání.

Bezpečnostní funkce

Notebook Vaio VGN-TX3XP je vybaven snímačem otisků prstů a bezpečnostním čipem Trusted Platform Module, který má již valná většina manažerských či ultrapřenosných notebooků. Samozřejmostí jsou pak hesla v BIOSu a další běžné funkce pro zabezpečení uložených dat - například bezpečnostní G-Senzor čip parkující hlavičky pevného disku.

Operační systém a software

Dodávané Windows XP Professional si můžete přepnout do české verze, návod je i na webových stránkách Sony. Dalšího dodávaného softwaru dostanete s notebookem víc než dost. Pro zpracování zvuku a multimédií jsou určeny balíky SonicStage a SonicStage Mastering Studio, které doplňuje Adobe Premiere Elements 2.0, DVgate Plus a přehrávač WinDVD. Na grafiku dostanete Adobe Photoshop Element 4.0, pro tvorbu CD/DVD kompilací zase Roxio DigitalMedia a Click to DVD. To ale pořád ještě není všechno. Součástí softwarové výbavy je i balík Adobe Acrobat Elements 7.0, Microsoft Works 8.0 a (už jen zkušební verze) Microsoft Office 2003 SBE. Nechybí pochopitelně ani řada utilit pro nastavení systému, používání hotkeys, práci s TPM, ochranu pevného disku, zálohu a obnovu dat aj.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,