Vadné sektory

Pavel Zaumuller

Můj problém je spjat s 3,5" disketovou mechanikou 1,44 MB. Pracuji pod...

Pavel Zaumuller

Můj problém je spjat s 3,5" disketovou mechanikou 1,44 MB. Pracuji pod operačním systémem Windows 95. Pokud pracuji v režimu MS-DOS, nebo mám ve Windows 95 spuštěn např. Norton Commander 5.0 , tak při kopírování na disketu se mi na ní vytvoří vadné sektory. Použiji-li však ke kopírování Průzkumníka nebo přetáhnu složku pomocí myši na ikonu Diskety, vše proběhne spolehlivě a žádné vadné sektory se na disketě neobjeví. Vadné sektory jsou pouze "softwarové", protože při opětovném formátování diskety s parametrem /F:1.44 tyto vadné sektory zmizí a disketa je opět v pořádku. Platí to i v případě , že byly před formátováním označeny programem NDD jako vadné. Tento problém se u mne vyskytl nedávno. Myslel jsem , že se jedná o vadnou mechaniku, ale po výměně za 100% funkční mechaniku problém stále přetrvával.

Odpověď: Přístup k disketové jednotce je ve Windows 95 nepatrně rozdílný oproti původním Windows a DOSu. Hlavním rozdílem je přímější přístup na řadič a použití cache pro operace s disketovou jednotkou. Proto se může stát, že programy nahlásí, že data již byla na disketu nahrána, i když ještě na disketě nejsou.

Máte-li problémy s vytvářením zdánlivě vadných sektorů na disketách a výměnou mechaniky se nepodařilo chybu napravit, je nejjistější metodou přeinstalovat znova Windows 95.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , ,