Právo | Byznys | USA | Síťová neutralita

V USA znovu propukl boj o síťovou neutralitu. Blíží se klíčové hlasování

Donald Trump již dlouho před svým zvolením kritizoval politiku síťové neutrality, na kterou v zámoří dohlíží federální telekomunikační úřad FCC. Už před lety přijal pravidla, která mu dala nové regulační možnosti a mimo jiné alespoň v základu stanovil, že pokud si zaplatíte internetovou přípojku – ať už pevnou, nebo mobilní, operátor by se neměl starat o to, k čemu ji používáte a nijak upravovat jednotlivé datové toky.

Regulace vs. trh

Jenže od té doby se mnohé změnilo a Trumpova administrativa postupně změnila vedení nebo alespoň osazenstvo mnoha úřadů, což se dotklo i FCC. Podle republikánů je totiž síťová neutralita nemístným zásahem do svobody podnikání operátorů.

Ti by tedy měli mít plné právo nabízet libovolné internetové balíčky, přičemž o úspěchu má rozhodnout výhradně trh. Z hlediska síťové neutrality je to ale problém, její optikou si totiž spotřebitel kupuje přípojku s nějakými základními parametry (rychlost aj.) a operátor nemá nikterak upravovat, jaký typ dat jeho sítí skutečně teče.

Tedy žádné extra balíčky pro surfování na sociálních sítích, žádné extra balíčky pro streamování videa, Netflix aj. a žádné extra balíčky pro nestandardní služby – třeba VPN.

Operátoři se hájí, že zrychlování internetu a tedy budování infrastruktury optických sítí něco stojí a je tedy třeba hledat nové obchodní modely. Podle zastánců síťové neutrality je to nicméně nesmysl, protože stejně tak distributor elektřiny nemůže prodávat extra balíček pro večerní rozsvícení lampy, další extra balíček pro napájení pračky, a pokud si připlatíte i za balíček de luxe, budete moci elektřinou napájet domácí kino a herní konzoli. A pozor! Nástup opravdu chytrých smart gridů v příštích letech a desetiletích by něco podobného skutečně mohl přinést.

Nejde jen o síťovou neutralitu

Spor o telekomunikace v zámoří je ještě mnohem hlubší a nesouvisí pouze se síťovou neutralitou. Operátoři se například snaží prolobovat snížení definice broadbandu. Každá moderní země má totiž svoji internetovou strategii a platí to i o USA. V rámci ní operátoři musejí nabízet služby o určitém základním standardu.

Pokud by se standard definující základní kvalitu připojení k internetu snížil, operátoři jej do jednoho splní a nebudou nuceni investovat do modernizace. Jednoduše budou moci tvrdit, že i kdesi na arizonském venkově nabízejí kvalitní internet dle definice FCC, ačkoliv se bude jednat třeba o pomalý bezdrát s vyšší latencí.

Jak to s regulací amerického internetu dopadne v praxi, se možná ukáže už 14. prosince, kdy FCC čeká klíčové hlasování o změně pravidel síťové neutrality. Buď si USA zachovají současný stav, anebo epizoda se síťovou neutralitou skončí.

To by mohlo přirozeně ovlivnit i situaci v dalších zemích, USA totiž i nadále platí za určitý technologický model. Na stranu druhou, zastánci síťové neutrality na starém kontinentu a v rámci EU mají spíše silnější pozici než v zámoří.

Diskuze (5) Další článek: Tesla chce změnit nákladní dopravu. Její elektrický náklaďák má ohromující parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,