Bezpečnost | Twitter

V uniklých datech Twitteru figurují desítky tisíc českých účtů i e-maily miliardářů a politiků

Deník E15 podrobně prozkoumal velký únik dat z Twitteru, který se týkal více než 200 milionů účtů. Ukazuje se, že v balíčku informací, které se prodávají na internetu za pár desítek korun, jsou i stovky tisíc účtů s možným českým původem. Hrozí tak odhalení identity řady anonymních účtů. Uživatelé, jichž se únik týká, se navíc mohou stát zranitelnějším terčem pro hackery. V balíčku dat jsou i neveřejné e-mailové adresy přiřazené k uživatelským jménům.

V nebezpečí jsou obzvláště uživatelé žijící v totalitních zemích. Data může zneužít například tamní policie a identifikovat aktivisty a lidi šířící informace nepohodlné režimu. Zajímavé dopady však únik může mít i na domácí scénu.

Účtů s e-mailem od společnosti Seznam.cz je po pročištění duplicitních údajů v databázi 186 300, od Centrum.cz 20 349 a z Volny.cz 4114. Tyto společnosti patří v tuzemsku mezi populární poskytovatele e-mailů a dá se kvůli orientaci na Česko předpokládat, že je využívají především zdejší uživatelé. Únikem dat je tak nejspíš postižena výrazná část českých uživatelů Twitteru.

Pokud uživatel vystupuje například pod anonymní přezdívkou a zároveň u účtu používal svůj soukromý e-mail s výraznou digitální stopou, hrozí, že vyjde najevo jeho identita.

V českém prostředí kvůli úniku dat může vyjít najevo, kdo spravuje vlivné anonymní twitterové účty a zdali jsou napojené třeba na marketing či politiku. V minulosti se například ukázalo, že populární parodický účet Jie Tien Ming, který byl mnohokrát citován médii, patří Šimonu Ehrlichovi z tiskového oddělení Úřadu vlády, který totožnost majitele účtu potvrdil.

V roce 2020 měl s podobným narušením soukromí jako Twitter problém i Facebook. Kvůli chybě platformy mohli uživatelé na krátký okamžik vidět, kdo spravuje určité stránky. Tehdy vyšlo najevo, že stránku Andreje Babiše ovládá marketér Marek Prchal a více než desítka lidí z tiskového odboru hnutí ANO a vlády.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: První start společnosti Virgin Orbit z území Velké Británie se nezdařil. Satelity byly zničeny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,