V srpnu se chystá další brutální snížení cen Intelu

Intel změnil taktiku: snižuje ceny po menších procentech, ale zato o to častěji.
Intel oznámil s okamžitou platností snížení ceny procesorů Pentium III v rozmezí o deset až čtrnáct procent, přičemž další snížení se očekávají hned v srpnu, možná dokonce hned dvakrát (!). Důvody jsou nabíledni: zakrátko se bude vyrábět konkurenční Athlon od AMD, Intel pak připravuje v srpnu čip Pentium na 600 MHz a záhy poté čipset umožňující používání rychlých pamětí od Rambusu. Snižování cen v intervalech rychle po sobě určitě má za cíl trošku znervóznit AMD a ztížit obdobně rychlé cenové manévry této firmy.

Zatímco úvodní testy ukazují malý náskok Athlonu nad současnými P III (i když věrohodné, nezávislými autoritami potvrzené benchmarky zatím nejsou k dispozici), mohou zase pořadím zamíchat právě obě novinky od Intelu. Pentium III na 600 MHz nepřinese nic než o něco rychlejší Pentium, ale i tak půjde výkon asi o 10% nahoru. Větší neznámou je čipset s názvem Camino, který umožní používání pamětí od Rambusu (a kompatibilních); tyto paměti jsou podstatně rychlejší než stávající, ale zase je těžké odhadovat, jaký vliv na celkovou výkonnost počítače budou mít. To ale není všechno: další pokrok v technologii přinese integrovaná sekundární cache – tato technologie je už dlouho známá pod jménem Coppermine a zase zvedne výkonnost nahoru, zase ale nikdo neví o kolik.

Cenové poklesy čipů od Intel jsou zajímavé – zejména srovnáme-li je i s zatím „kuloárními“, neoficiálními cenami pro srpnové snížení. Do půlky července stálo nejrychlejší Pentium III na 550 MHz dost mastných 744 dolarů; nyní to jde na $658, v srpnu jej asi nahradí čip na 533 MHz, tedy na skoro stejném taktu, ovšem prodávaný za 362 dolarů! Podobně dramatický pokles bude i u P III na 500 MHz: z dnešních 482 na 423 dolarů, v srpnu ovšem na skoro neuvěřitelných 247 dolarů. Procesor P III na 600 MHz bude uveden s cenovým štítkem 656 dolarů, ovšem to se jeví jako skoro neprodejná hodnota.

Živě komentuje: srpnová snížení zatím nelze považovat za oficiální čísla, ale stejně je to zajímavé ve srovnání s momentálními cenami Athlonu: jeho ceny (500, 550 a 600 MHz) jsou od 488 do 950 (!!) dolarů. Athlonů je zatím málo, poptávka je větší než nabídka, takže pouliční cena je vyšší než ta, kterou doporučuje AMD – což je docela kuriózní jev ve výpočetní technice. Zdá se, že pro vývoj cen Intelu bude právě naprosto rozhodující, zda se firmě AMD podaří výrobu zvýšit; počkejme si s nákupy čipů raději nejméně do konce prázdnin.

Diskuze (4) Další článek: Automatické odpojení uživatele na LAN

Témata článku: , , , , , ,