Rusko | Výroba | Základní desky

V Rusku už si vyrábí vlastní základní desky. Mají čipset AMD B450 a kopírují ASRock

Čína už před mnoha lety rozjela směr osamostatnění v klíčových technologiích, takže si začala vyrábět nejen vlastní počítačové díly, ale dokonce i vlastní procesory, čipsety a podobně, které již nepochází od AMD, Intelu, Armu nebo třeba Nvidia. Zkrátka od firem, které nejsou čínské. Rusko má sice poměrně zpoždění, ale v počítačové oblasti se objevila jedna z dalších výjimek.

Ruské firmy GS Group a Philax totiž ve společné spolupráci oznámily, že vyrobí přes 40 tisíc základních desek a 50 tisíc monitorů. Základní desky už se přitom finalizují a brzy dojde k jejich výrobě.

„Ruská“ základní deska je postavená na čipsetu AMD B450 a má poměrně typické vlastnosti a konfiguraci pro tento čipset střední třídy. Jak lze ale vidět z prezentované fotky prototypu, designové se jedná tak trochu o kopii, tentokrát se deska neuvěřitelně podobá návrhu ASRock B450M Pro4 o velikost micro-ATX.

Philax_материнская плата_AMD_B450.jpg

Tyto desky a zmíněné monitory jsou určené pro ruskou vládu a ruské podniky, takže podporuje i bezpečnostní modul TPM. Desku lze osadit procesory AMD Ryzen 2000, 3000 i 5000. Výbava zahrnuje dva sloty PCI Express 3.0, čtyři porty SATA 6 Gb/s, čtyři USB 3.1 (Gen1), dva USB 2.0 a čtyři dimm sloty pro operační paměti DDR4-3200.

Dle vyjádření tato základní deska „splňuje nároky běžného uživatele“. Zmínka o tom, že je deska výkonnější a vydrží déle než západní modely, ale zatím chybí.

Diskuze (26) Další článek: Se službou HP Instant Ink vám nikdy nedojde inkoust. Za paušál můžete tisknout už i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,