Software | Linux | Praha

V Praze 3 sbírají počítače pro školy a instalují na ně Linux

Zastupitelé Prahy 3 začátkem měsíce spustili sbírku počítačů a příslušenství pro potřeby distančního vzdělávání na základních školách. Dnes pak radnice oznámila detaily, jak akce pokračuje a co s PC dále dělá.

Sešly se totiž i počítače bez operačního systému nebo potřebných licencí. Ty jsou často drahé, proto se tato městská část rozhodla využít bezplatný či rovnou open source software. Na počítače se nainstaluje Linux Mint s prohlížečem Firefox, kancelářským balíkem LibreOffice a doplní o nástroj Microsoft Teams pro hromadnou komunikaci žáků a učitelů.

Kdyby stát více využíval software, který je zdarma, ušetřil by miliardy, možná desítky miliard. U škol to platí dvojnásob, protože děti skutečně k práci nepotřebují profesionální programy s drahými licencemi. V tomto je koronavirus příležitostí pro vzdělávání všech, protože ani mnozí učitelé nikdy neviděli jiný operační systém než Windows,” říká místostarosta pro školství Štěpán Štrébl (Piráti), který sbírku i využívání Linuxu inicioval.

linux-mint-20-cinnamon.png
Linux Mint 20 Cinnamon

Linux jako výchovný prostředek

Cílem práce s výpočetní technikou má být učení se kompetencím, ne pěstování závislosti na konkrétních programech, k čemuž profesionální balíky svádí. Funkce jsou ve všech programech podobné a standardizované. Žák se díky tomu naučí, že má hledat konkrétní funkci, ne tlačítko vpravo nahoře. Navíc mu nehrozí, že jednou o licenci přijde,“ dodává Štrébl.

Pro Živě.cz pak doplnil další informace. Praha 3 už ve sbírce vybrala 11 počítačů, dvě třetiny z nich tvoří notebooky. Linux nemíří automaticky na všechny počítače. Pokud je na nich alespoň Windows 8 včetně platné licence, počítač se jen uvede do továrního nastavení a doinstalují potřebné aplikace. Pokud systém nevyhovuje, zformátujete se disk a instaluje se Linux Mint.

Sbírku mají momentálně na starost dva lidé. Pracovník odboru informatiky se stará o čištění a instalaci. Člověk z odboru školství pak o distribuci počítačů potřebným.

Praha 3 chce také zlepšit připojení k internetu v desítkách mateřských a základních škol. V říjnu se radnice dohodla na smlouvě s Cetinem, který by v příštích letech měl do všech škol zavést optické připojení s rychlostí až 1 Gb/s místo stávajících metalických linek.

Služba Microsoft Teams přišla před dvěma roky, ale vyrostla až nyní:

Diskuze (102) Další článek: Vyzkoušejte Chimera Painter od Googlu, který pomocí A.I. vytvoří fotorealistickou obludu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,