V Paříži testují „hlukový radar“. Bude rozdávat pokuty příliš hlučným autům a motorkám

V Paříži se rozhodli aktivně bojovat s příliš hlučnými automobily a motocykly. V několika částech města (naposledy na sloupu lampy na předměstí Villeneuve-le-Roi) testují „hlukový radarový systém“, který dokáže detekovat hlučná vozidla a v budoucnosti jejich majitelům pošle i pokutu. O novince informuje agentura Reuters.

Systém používá čtyři mikrofony, zachycující zvuk projíždějících motocyklů a automobilů. Díky schopnosti triangulace a propojení s kamerovým systémem dokáže spolehlivě identifikovat konkrétní vozidla, jejichž hlučnost překračuje povolené normy.

„Hlukový radar“ s oporou v zákoně

V současnosti je po hlavním francouzském městě rozmístěno čtyřicet těchto zařízení, která jsou instalována například v blízkosti barů. Dalších sedmnáct „hlukových radarů“ se nachází poblíž velkých staveb. V těchto případech však není cílem sledování hluku z dopravy.

Nyní bude probíhat dvouletý zkušební provoz, jehož smyslem je otestovat životaschopnost této technologie a určit hladinu hluku, za jejíž překročení budou udělovány pokuty. Součástí plánu je i přijetí zákona, který by měl umožnit pokutování zvýšené hlučnosti – předpokládá se, že by měl být vládou schválen v průběhu podzimu.

Návrh zákona umožní místním orgánům experimentovat se systémy pro sledování a pokutování řidičů, jejichž vozidla překračují hlukové limity. Francie již má právní předpisy omezující hluk vozidel, ale jejich vymáhání je obtížné, protože policisté musí přistihnout konkrétní jedince přímo při činu.

Konec demonstrace síly

„Hluk je prokletím moderního života a velkým zdravotním problémem. Ubližuje lidem podobně, jako pasivní kouření,“ je přesvědčen starosta čtvrti Val-de-Marne Didier Gonzales, který je také ředitelem neziskové organizace pro snižování hluku Bruitparif.

Právě Bruitparif stojí za novým zařízením, které každou desetinu sekundy měří úroveň hluku v decibelech. Výsledek prezentuje graficky v podobě stopy z barevných teček, pohybujících se za zdrojem zvuku. „S tímto nástrojem nejsou žádné pochybnosti o tom, odkud hluk pochází,“ řekl Gonzales.

Na „hlukový radar“ Bruitparif však motoristé narazí nejen v Paříži. Jedno zařízení je už v provozu u obce Saint-Forget, v kopcovité venkovské oblasti, oblíbené u motocyklistů. V průběhu září přibydou v centru Paříže další dvě sady měřidel.

Diskuze (42) Další článek: Sklo u Apple Watch může prasknout, i když na něj dáváte pozor. Firma proto nabízí bezplatnou výměnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,