Technologie | Apple | Čipy

V nových iPhonech je čip U1 s technologií UWB. Tohle může být zabiják bluetooth

  • Apple v nových iPhonech poprvé implementoval čip U1
  • Jedná se o čip specializovaný přímo na technologii UWB
  • Nahradí Bluetooth a bude základech brýlí pro rozšířenou realitu?

Apple v rámci podzimní prezentace představil nové modely chytrých telefonů iPhone 11 a iPhone 11 Pro. I když se pochlubil spoustou novinek ze všech možných oblastí (včetně Wi-Fi 6), jednu zcela vynechal – přitom se jedná o věc, která může hrát velkou roli do budoucna.

Uvnitř nových iPhonů se totiž nachází nový specializovaný čip U1, který je určen pro technologii UWB neboli Ultra-Wide Band. Jedná se o bezdrátový standard, který přináší několik novinek.

U1 = UWB

UWB je bezdrátová technologie, která pracuje v širokém frekvenčním pásmu více než 500 MHz. UWB lze používat v různých režimech - jak s nízkou frekvencí pulzů od 1 do 100 MHz, tak i s vysokou frekvencí 1 GHz až 2 GHz. Při této vysoké frekvenci lze dosáhnout i vysokých přenosových rychlostí, kterou mohou být v řádu gigabitů za sekundu. Na UWB je proto například postavený i standard Wireless USB.

1280px-USB_Wireless_certified_Logo.svg.png 
Bezdrátové Wireless USB rovněž využívá standardu UWB

UWB je vhodné na velmi krátké vzdálenosti, podobně jako třeba Bluetooth a má také jednu hlavní výhodu - velmi přesně se určuje vzdálenost mezi vysílačem a přijímačem, což je nejspíše důvod, proč tuto technologii Apple nasazuje. Dle výrobce UWB čipů je přesnost minimálně v oblasti 10 cm, ale lze se dostat třeba i na 5 mm, záleží na konfiguraci čipu, antény a softwaru.

Bluetooth a jiné bezdrátové technologie lze sice na měření vzdálenosti také částečně použít, ale je to mnohem méně přesné kvůli tomu, že se neměří čas, ale dochází k výpočtům vycházející ze síly signálu. A v tom může být i bezpečnostní riziko.

Technolgy-Chart_High.jpg
Porovnání bezdrátových technologií (Zdroj: Decawave)

Ostatně asi většina z nás viděla, jak se kradou i ty nejmodernější auta - zloději jsou schopni zesílit signál bezdrátových klíčků z domu majitele na takovou úroveň, až si auto myslí, že jsou klíčky v blízkosti, odemkne se a nechá zloděje nastartovat a odjet. To se s UWB stát nemůže.

Přesné a bezpečné sdílení

Apple zatím potichu a krátce představil čip U1 jen na svých stránkách, kde ukazuje první využití - přesné sdílení. Pro jednoduché sdílení souborů na krátkou vzdálenost má Apple ve svých systémech zabudovanou technologii AirDrop. V menu se vám tak objeví lidé se zapnutým AirDropem okolo vás a vy jim můžete poslat daný soubor rychle a jednoduše.

S integrovaným čipem U1 ale přichází novinka, že telefon namíříte na druhý telefon, kterému chcete soubor sdílet a daný uživatel telefonu je hned na prvním místě.

Snímek obrazovky 2019-09-19 v 19.28.46.jpg 
Funkce AirDrop by mohla s UWB fungovat ještě mnohem rychleji a intuitivněji

Apple bohužel neuvádí přesnější informace, například zda UWB slouží jen pro určení pozice a ověření nebo i přenos dat. S takovým využitím UWB lze ale počítat s vyšším zabezpečením a pravděpodobně i vyšší rychlost, která je u Bluetooth většinou problém.

Tagy – iPhonem najdete věci v bytě

Ještě před prezentací se spekulovalo nad tím, že Apple uvede vlastní obdobu chytrých tagů, které budou využívat právě technologie UWB. V jednoduchosti je síla - tag si můžete pověsit třeba na klíče nebo jiné předměty, které často přesouváte a také je často hledáte.

Jakmile byste je potřebovali najít, stačí mít iPhone, spustit aplikaci Find My a díky přesné lokalizaci přes UWB a čip U1, se vám zobrazí, kde tag je. Počítá se pochopitelně i s tím, že vše bude fungovat i v rozšířené realitě. To potvrzuje i fakt, že se v systému iOS nachází skryté 3D balónky, které se nejspíše budou zobrazovat právě v obraze z kamery a jejich provázek bude mířit přesně na tagy, které hledáte.

balloons-find-my-item.jpg
Skryté 3D balónky v systému iOS 13

Použití i pro brýle?

Technologie UWB má oproti Bluetooth i další výhodu - je mnohem úspornější. Dle výrobce čipů UWB - Decawave, je spotřeba čipů v režimu beaconu pouze třetinová oproti Bluetooth LE, který je sám o sobě optimalizovaný na nízkou spotřebu. Tag s UWB čipem a vysíláním s frekvencí 0,1 Hz může na jedinou baterii do hodinek vydržet třeba až 7 let.

Určování pozice na krátkou vzdálenost může mít i skvělé výhody obecně v rámci chytré domácnosti, kdy může docházet k přesnému zaměřování vaší polohy uvnitř pokoje či domu a podle toho se může přizpůsobovat řada zařízení - hudba, televize, Siri, chytré vypínače a podobně.

Byla by ale trochu škoda UWB používat pouze na to, protože jak jsme psali na začátku článku, UWB se dá používat i v režimu vysoké rychlosti s přenosovou kapacitou několik Gb/s. V takovém případě tak přichází na řadu spekulace, zda si Apple tímto čipem nepřipravuje půdu pro dlouho chystané brýle pro rozšířenou realitu.

Během nejbližších stále nebude možné, aby vysoký mobilní výpočetní výkon byl integrovaný do tenkých brýlí. Hlavní výpočetní síla proto nadále zůstane v mobilním telefonu a dávalo by tak smysl, aby Apple používal právě UWB pro přenos dat mezi iPhonem a brýlemi pro rozšířenou realitu.

Pokud tedy Apple uvede chytré brýle třeba už příští rok, bude již existovat trh s miliony kompatibilních iPhonů. A to se pro start nové éry skvěle hodí.

Otevřené pro všechny

Je třeba dodat, že samotné UWB není žádnou novinkou a není to technologie vyhrazená jen pro Apple. Jde o otevřený standard, který mohou použít další výrobci. Apple tedy může být znovu jen ten, kdo jako první vezme známou technologii, protlačí ji do praxe a ostatním jen prošlape cestu. Ostatně není náhoda, že v době prvních spekulací nasazení UWB do nových iPhonů začalo využití této technologie zvažovat například Sony nebo Samsung.

Samotná organizace UWB Alliance díky možnosti trackování polohy v řádu jednotek centimetrů mluví také o širokém využití v podnicích. Například k lokalizaci stroje ve výrobní hale, zboží ve skladu nebo by s jeho pomocí mohli hospodáři kontrolovat i pohyb dobytka a jiné zvěře. UWB by také mohlo zabraňovat kolizím v odvětví chytrých aut, nebo jej půjde využít ke sčítání osob, což využijí například organizátoři různých kulturních akcí a počítá se s ním i v oblasti IoT.

Zkrátka možnosti UWB jsou široké, jen je vzít a protlačit do praxe. Pomoci tomu má i nové konsorcium FiRa (zkratka od „Fine Ranging”), ke kterému se postupně přidávají výrobci z různých odvětví. Zmínit můžeme právě Samsung, Sony, Bosh, NXP a další. Trochu překvapivé je, že samotný Apple ve výčtu členů chybí. 

Diskuze (46) Další článek: Čína zveřejnila nové snímky tajemné substance, kterou její rover objevil na Měsíci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,