Chytrá domácnost | Bastlení | IKEA

V nitru Vindriktningu: Kutil rozkuchal nové laciné čidlo kvality ovzduší od Ikey

Kutilové, pozor! IKEA začala prodávat již na jaře slibovaný senzor kvality vzduchu Vindriktning, který je sice poněkud hloupý, ale zároveň patří k těm nejlevnějším na trhu.

Zkušenější bastlíř jej může rozmontovat a za odměnu uvnitř najde infračervené prachové čidlo PM106 (detekce částic PM2,5 – 2,5 mikrometrů a méně) s digitálním výstupem skrze modulaci PWM a sériovou linku UART.

Po přečtení dokumentace se s ním mohou kutilové spojit třeba z vhodné destičky stavebnice Arduino a získat přesnější hodnotu o koncentraci, kterou pak odešlou někam na web, nebo zobrazí na displeji.

Bastlíři nejlépe začnou u skvělé rozborky od Adama Hořčici na Twitteru, který jeden senzor rozmontoval, zdokumentoval a prohnal i logickým analyzátorem.

Samotný Vindriktning je ale jinak opravdu docela hloupý, koncentraci totiž zobrazuje jen různě zabarvenou LED od zelené po rudou a není ani napojený do ekosystému chytré domácnosti od Ikey. Na stranu druhou, bude tomu nejspíše odpovídat i přesnost měření, která není u podobných infračervených částicových detektorů nikterak závratná. Je opravdu jen hrubě-orientační ve smyslu dobrý vzduch × špatný vzduch.

Fungují jednoduše tak, že temnou komoru, do které ventilátor nažene okolní vzduchu, prozáří infračervená LED a detektor změří úbytek světla. Čím více cizích částic (prachových zrn, spalin, pylů aj.), tím silnější zeslabení, a tedy i vyšší koncentrace. Adekvátní filtr pak brání v tom, aby se do vnitřní komory dostalo i něco mnohem většího.

Pokročilejší modul Nova PM SDS011

Dražší a přesnější detektory používají k detekci rozptyl laserového paprsku, který zasáhne cizí částici. A jelikož různě velké částice také různě rozptylují světlo, výpočetní jednotka dokáže přesněji rozlišit koncentraci. Konstrukce takového detektoru umožňuje zároveň měřit koncentraci různých typů částic. Vedle kategorie PM 2,5 tedy zejména i PM10.

5f733b51-7c5c-4e81-9635-1ba19e61cff1
Autorovo čidlo Nova PM SDS011 (PM2.5/PM10) s UART výstupem a UART/USB převodníkem v balení. Data lze tedy z čidla číst i na běžném PC

Nutno ovšem podotknout, že všechny laciné částicové detektory s cenovou od několika set korun po tisícovku mají opravdu spíše informativní charakter a profesionálním čidlům z rušných křižovatek se samozřejmě nevyrovnají. Platí to i o mezi kutily oblíbeném čidlu Nova PM SDS011, které na asijských e-shopech pořídíte za částku někde mezi 500-1 000 korun.

Podle několika nezávislých experimentů sice nakonec neměří vůbec špatně, ale jen za určitých atmosférických podmínek. Zpravidla do relativní vlhkosti okolního vzduchu okolo 60 %. Kvůli tomu není zrovna nejpřesnější ve venkovních instalacích.

Diskuze (12) Další článek: Rýsuje se velká antivirová akvizice. Avast, AVG a Norton možná skončí pod jednou střechou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,