Procesory | AMD | Statistiky | AMD Zen

V Německu se teď procesory AMD prodávají 2× více než Intel. Trend potvrzuje i české CZC.cz

Nebývá zvykem, aby prodejci zveřejňovali statistiky svých prodejů, ale největší německý e-shop s hardwarem Mindfactory.de tak činí celkem pravidelně. Nyní ukázal statistiky o tom, jak se u něj prodávají procesory od Intelu a AMD. A značně překvapil poměr, v jakém se procesory těchto dvou rivalů aktuálně prodávají.

cpu_sales_10-11_2018_mindfactory_01.png

AMD totiž v posledních měsících posiluje a během listopadu se jeho procesory prodávaly 2× lépe než konkurence od Intelu. Jde o nejlepší výsledek za rok 2018 a vývoj grafu prozrazuje, že tento trend bude zřejmě pokračovat.

Pokud se podíváme na konkrétní čísla za listopad, tak Mindfactory prodalo 17 000 procesorů AMD a 7 500 kusů čipů od Intelu. Jenom konkrétního procesoru AMD Ryzen 5 2600 se prodalo za poslední měsíc více, než všech procesorů Intel dohromady.

0yRDMZw.png

Z grafů je také patrné, že zájem o nové procesory Intel z generace Coffee Lake refresh (Core 9xxx) není velký a zákazníci dávají přednost ostatním modelům ze starší generace.

Procesorům AMD se daří i v Česku

Snažili jsme se informace ověřit a zjistit, jak jsou na tom prodeje procesorů v českých e-shopech. A vyšlo nám vstříc CZC.cz, odkud nám obchodní ředitel Tomáš Pilský prozradil: „Můžeme potvrdit, že od října 2018 prodeje procesorů AMD prudce vzrostly a překonaly prodeje procesorů Intel. Konkrétně v říjnu téměř o trojnásobek. V listopadu se také prodalo více AMD čipů, ale již jen o třetinu. V prosinci si zatím také lépe vedou AMD čipy, ale je ještě brzo na definitivní závěry.“

2f4b5856-a0d1-49e7-bf86-7d1445307ed7
Aktuálně nejprodávanější procesory na CZC.cz

Z hlediska menšího českého trhu nejsou pochopitelně objemy prodaných procesorů tak velké jako v Německu, ale i v tomto ohledu se AMD podařilo prorazit důležitý milník: „Do října 2018 se prodeje AMD čipů pohybovaly v řádech stovek kusů, teprve letos v říjnu překonaly hranici tisíce prodaných kusů za měsíc.“

Diskuze (56) Další článek: Facebook změnil názor: Vývojáři, můžete od nás začít kopírovat, vzkazuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,