V Německu legalizován volný prodej OEM softwaru

Dosavadní praxe, že OEM verze produktů Microsoftu lze legálně zakoupit pouze s novým hardware padla v Německu za své.
Dosavadní praxe, že OEM verze produktů Microsoftu lze legálně zakoupit pouze s novým hardware padla v Německu za své. Ceny produktů Microsoftu tak okamžitě spadly o třetinu. Je to výsledek soudní sporu, ve kterém Microsoft neuspěl se svou obhajobou prodeje OEM verzí softwaru. Soud v červenci legalizoval od 1. září prodej takového softwaru i bez nutnosti pořizovat k tomu případné vybavení.

Microsoft tomu přizpůsobil i svou licenční politiku a tak nyní v Německu stojí například pětiuživatelský Windows 2000 server 1595 Marek (pokles o 31 procent). Nová licenční politika se týká pouze německy mluvících zemí, jinde nic podobného není. Je nutné upozornit, že OEM verze (v Německu DSP verze) neobsahuje technickou podporu od Microsoftu, tu má na starosti právě prodávající OEM partner. Například Windows Millenium bude v krabicovém prodeji (ne OEM verze) dostupné jen jako upgrade, plný systém bude jako OEM verze.

Živě komentuje: Vzhledem k existenci Evropské Unie se dá předpokládat, že, pokud budou i v dalších evropských zemích zahájeny podobné procesy, budou i jejich výsledky podobně účinné. Zatímco v Americe se nutnost prodávat OEM verze s hardwarem řeší například přibalováním obstarožního pevného disku, u nás fungují v tomto přece jen volnější poměry a OEM verzi potřebného softwaru seženete celkem bez problémů. Tento šedý trh existuje ostatně i v jiných zemích. Důležité je, že německý soud toto neuznal jako variantu softwarového pirátství. V důsledku se tak v Německu zhroutil OEM trh a nově se objevuje prodej softwaru v podobě bez a s technickou podporou, v obou případech se jedná o legální software s právem na upgrade. Hlavním výsledkem je pokles oficiálních koncových cen.

Uvidíme, jestli bude Microsoft iniciovat podobné změny licenční politiky i v jiných zemích sám, nebo bude čekat na nastartování příslušných soudních procesů.

Diskuze (12) Další článek: Seznam a Atlas se hádají, kdo z nich je větší

Témata článku: , , , , , , , , , ,