Software | Doprava

V Moravskoslezském kraji půjde cestovat jen s mobilem. ODISapka poslouží jako jízdenka

Na severní Moravě a ve Slezsku doplní poslední chybějící kousek v digitalizaci odbavovacích systémů ve veřejné dopravě. Koordinátor KODIS spouští novou cestovní aplikaci ODISapka, jež bude sloužit pro vyhledávání spojů i nákup jízdenek. Jde o variaci na PID Lítačku či Poseidon, které se ke stejným účelům používají v Praze a Jihomoravském kraji.

ODISapka vzniká pro Android a iOS, od července funguje v uzavřeném betatestu s tím, že po prázdninách se nejspíš rozjede naostro. Aplikace funguje ve všech spojích ODIS, s výjimkou MHD Opava, MHD Havířov, MHD Frýdek-Místek, MHD Karviná a MHD Český Těšín. Opava má ale vlastní aplikaci a Frýdek-Místek se do ODISapky zapojí od 30. srpna.

Aplikace umí vyhledat spojení včetně přestupů. Výchozí adresu si umí najít díky GPS, uživatelé si ale mohou nastavit i domovskou a pracovní adresu, ukládat zastávky do seznamu oblíbených apod. U jednotlivých zastávek jsou pak vidět i nejbližší odjezdy včetně informací o zpoždění linek. Nechybí ani obecné informace o dopravě.

Za jízdenky se platí kartou (tu je třeba do aplikace při prvním spuštění zadat) nebo prostřednictvím Masterpassu, v budoucnu pravděpodobně i pomocí kreditu z Odisky. Ceny jízdenek jsou u regionálních spojů odpovídají Odisce, jsou tedy o pár korun nižší než při placení v hotovosti nebo bankovní kartou u řidiče.

Zakoupená jízdenka v aplikaci se pak u řidiče prokazuje pomocí QR kódu. Cestující tak ani nemusí hlásit cílovou zastávku, v aplikaci si vše naklikají sami. V ODISapce lze koupit též celosíťovou jízdenku, která pro celý kraj stojí 200 Kč na den.

Kromě Odisky lze ve veřejné dopravě v celém kraji platit i klasickou kartou, mobilem či chytrými hodinkami, ve spojích jsou totiž bezkontaktní terminály. Samotná Ostrava je pak s digitalizací úplně nejdál, letos totiž kompletně zrušila papírové jízdenky.

Diskuze (27) Další článek: Tak chutná neúspěch: téměř 90 % všech videí nahraných na YouTube nedosáhne ani 1000 zhlédnutí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,