V koutku s Koutkem

Dětský koutek tak trochu ční mezi produkty firmy Terasoft pro svou vyšší grafickou úroveň zpracování. I proto se dočkal svých sourozenců a jeho řadu rozšířily díly II a III. Jeden z nich se opět nese v duchu všeobecného vzdělávání předškoláků, druhý už začíná malým školákům pomáhat s písmenky.
Tento článek vyšel v Computeru 2/01 dne 8. února 2001

Naděžda Šátková: Dětský koutek tak trochu ční mezi produkty firmy Terasoft pro svou vyšší grafickou úroveň zpracování. I proto se dočkal svých sourozenců a jeho řadu rozšířily díly II a III. Jeden z nich se opět nese v duchu všeobecného vzdělávání předškoláků, druhý už začíná malým školákům pomáhat s písmenky. Ovládání je jednoduché, přiměřené věku a kompletně namluvené.

Se zpěvem za pohádkou

Myšák Bonifác provází děti v druhém dílu. Nejdříve jim otevře obrovskou knihu a zavede je do světa pohádek, kde si mohou vybírat ze šesti klasických, jako je Hrnečku, vař!, Otesánek ad. Knihou lze libovolně listovat a text si nechat přečíst vypravěčem.

Chcete-li si s dětmi raději zazpívat, stačí navštívit myšáka hudebníka. Nabídne vám staré dobré písničky (opět jich je šest) – Prší, prší, Skákal pes aj. Písně jsou zpívané za doprovodu klavíru a doplňuje je text. Zpěv můžete také vypnout a zazpívat si s dětmi sami.

Víte, co je to rozpočítadlo? Pokud ne, Bonifác vám vše vysvětlí a naučí na toto téma rytmické básničky. Zajímavým doplňkem je zvukové pexeso. Počítadlo pak spočítá správné a špatné pokusy, navíc si můžete zapnout i stopky. Skóre a čas se měří i v dalších hrách, které cvičí paměť a postřeh. Díky několika stupňům obtížnosti si bez problémů zahrají i ti nejmenší.

Tam, za tou duhou

Připravit omalovánky nepatří mezi nejtěžší úkoly, a proto cédéčko doplňuje přes šedesát pohádkových obrázků pro vybarvování pomocí čtyřiceti pastelek. A kdyby to bylo moc jednoduché, vytiskněte dítěti obrysy omalovánek, aby je mohlo vymalovávat vlastní rukou.

Didakticky nejvýznamnější částí cédéčka je zpracování prostorové orientace. Děti se učí základní pojmy, jako je před, za, vlevo, vpravo apod. Podle slovního popisu pak doplňují do obrázků chybějící předměty, zvířátka a věci.

Celý druhý díl je po didaktické stránce celkem zdařilý, byť trochu studený. Snesl by však větší péči o hlasovou pestrost a jazykovou malebnost. Děti se zde také nehoní za mapou a pokladem, nesbírají obrázky apod. Motivace stereotypním a zcela nemyšákovským slovním hodnocením není právě nejlepší a nemusí stačit.

Pojďme spolu za písmenky

Třetí díl Dětského koutku se zaměřuje na výuku čtení a můžete ho využít i při nápravě poruch učení. Průvodcem je veselý skřítek Abeceda, jehož hlásek tentokrát lahodí uším malého posluchače. Skřítek jako učitel nabízí několik druhů výuky. Předškoláci se seznámí s tvary písmenek v pohádkovém bludišti, pomohou skřítkovi natrhat kouzelné písmenkové ovoce a nakonec si na obrázcích procvičí začáteční písmena slov. Prvňáčci vybírají názvy obrázků, doplňují chybějící písmenka a slabiky do slov. Druháci zase procvičují čtení řešením zábavných úkolů, procvičují psaní i, í a y, ý po tvrdých a měkkých souhláskách, určují slovní druhy apod.

Úkoly částečně pokrývají učivo čtení a českého jazyka v 1. a 2. třídě a děti je řeší pouze pomocí myši, což je mnohem vhodnější a rychlejší. Po naučení následuje zkoušení s automatickým zápisem výsledků.

Výuku doplňuje slabikář plný písmenek v psací i tiskací podobě. U každého písmenka je několik doprovodných obrázků, básnička a jednoduchá hra na procvičení. Při hodnocení se ale slova stále opakují, až nudí.

Staří známí

Stejně jako ve druhém díle Dětského koutku si i tady můžete zazpívat; repertoár opět tvoří známé písničky. Blok her rozvíjejících logiku myšlení a postřeh zahajují popletené pohádky O perníkové chaloupce a Červená Karkulka, které musí děti doplnit.

V další hře se děti snaží přemoci zlého čaroděje. Ten rozemlel ve svém mlýnku slova, která se musí poskládat zpět do původní podoby. Pexeso zase procvičí tiskací i psací abecedu. A nakonec budou děti spojovat písmenka podle abecedy. Tisknout si tentokrát můžete listy pro psaní a uvolňování ruky.

Druhé cédéčko je tedy nejen pro domácí potěšení, ale i pro školní osvěžení. Nejeden vyučující jím může obohatit svůj repertoár efektivních výukových dovedností.

dětský výukový software
Dětský koutek II a III
Zdroj: Terasoft, Hořovice
Telefon: (0316) 51 33 16
Cena: 630 Kč vč. DPH (za 1 kus)
Doporučená konfigurace: Windows 9x/2000, Pentium 100 MHz, 16 MB RAM, grafická karta podporující režim HiColor (65 535 barev), zvuková karta, CD-ROM

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Dnes začíná LinuxExpo 2001 v Praze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,