Bezpečnost | Roboti | Aféry

V kalifornském kampusu vzplál kvůli vadné baterii robot KiwiBot. Rozvážel jídlo

Elektrický robot KiwiBot, který rozvážel jídla v kampusu Kalifornské univerzity, začal minulý týden v pátek hořet. Požár byl dle deníku Daily Californian rychle uhašen náhodným kolemjdoucím.

Výrobcem robota je firma Kiwi, která uvedla, že při incidentu nebyl nikdo zraněn. Požár dle jejího vyjádření způsobila vadná baterie. Až do ukončení vyšetřování celého případu budou všichni KiwiBoti postaveni mimo službu.

Tisíce dodávek jídla

První KiwiBoti začali v Berkeley jezdit v loňském roce. Jejich úkolem byl rozvoz jídla z nedalekých restaurací k zákazníkům, kteří si objednávali přes mobilní aplikaci. Flotila, sestávající z více než stovky strojů, uskutečnila více než dvacet tisíc dodávek v areálu univerzity a v nedalekém okolí.

Firma zveřejnila k incidentu krátkou zprávu, ve které informuje o dosavadních zjištěních. V úvodu zmiňuje fakt, že kauza se týká méně 0,6 % vozového parku. Baterie v robotech jsou měněny na základě vizuálního indikátoru – pokud má červenou barvu, znamená to nízký stav a následuje výměna.

V kalifornském kampusu vzplál kvůli vadné baterii robot KiwiBot, rozvážející jídlo
V kalifornském kampusu vzplál kvůli vadné baterii robot KiwiBot rozvážející jídlo

14. prosince přesto došlo k tomu, že se z baterie v jednom strojů začalo kouřit a následně vzplála (údajně malým) plamenem. Vozítko bylo uhašeno pomocí hasicího přístroje. Hasiči, kteří dorazili později, použili pěnu, aby zabránili opětovnému vznícení.

Vyšetřování ukázalo na lidskou chybu

Firma obratem poslala na místo své techniky a pozastavila jízdy všech ostatních strojů. Zákazníkům, kteří již měli odeslané objednávky, bylo jídlo doručeno kurýrem. Následné vyšetřování ukázalo, že příčinou požáru byla lidská chyba při výměně baterií.

Pracovník, který měl na starosti tento úkon, omylem nainstaloval do robota vadnou baterii. Aby se předešlo opakování nepříjemné události, implementoval Kiwi do strojů vlastní software, který bude důsledně sledovat stav každé baterie.

Incident je přesto znepokojivý pro celé začínající odvětví autonomních robotů, kteří jsou stále častěji využíváni pro distribuci jídel a jiného zboží jako součást řešení pro rychlé a efektivní dodávky.

Dalšími výrobci, kteří se zaměřují na tuto technologii, jsou například Starship Technologies, kteří v uplynulých letech prováděli testy pomocí podobně navrženého robota. Kurýrní služba Postmates minulý týden odhalila vlastní stroj, který začne v příštím roce doručovat zásilky na území Los Angeles.

Diskuze (7) Další článek: Země Evropské unie se dohodly na kompromisu. Automobilky musí do roku 2030 snížit emise CO₂ o 37 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,