V Izraeli objevili nejstarší případ užívání opia. Drogu si užívali už v době bronzové

  • V Levantě užívali opium už na sklonku doby bronzové ve 14. století před naším letopočtem
  • Nebylo zřejmě místní produkce
  • Dováželo se přes Kypr z dnešního Turecka.

Tým vědců pod vedením Vanessy Linaresové z university v Tel Avivu objevil stopy opia v keramických nádobách ze 14. století před naším letopočtem a podal tak důkaz o nejstarším užívání této drogy ve starověkém světě. Keramické nádoby ve tvaru obrácených květů máku nebo ve tvaru makovic byly objeveny během vykopávek v izraelském Tel Yehudu už v roce 2012.

Rostliny máku setého jsou známé produkcí morfinových alkaloidů, a proto se Linaresová a spol. pokusili testovat nádoby z pozdní doby bronzové na tyto látky užívané ve starověku jak pro léčebné účely, tak i pro účely náboženských rituálů. Jak uvádějí ve studii publikované ve vědeckém časopise Archaeometry, podařilo se jim identifikovat stopy základních komponent opia v osmi nádobách. Některé nádoby byly místní výroby, jiné byly dovezeny z Kypru.

„Jde o první hmatatelný důkaz užívání opia v Levantě v pozdní době bronzové a zřejmě i v celém Starém světě,“ komentovala výsledky studie Vanessa Linaresová.

Pohřební rituály?

Nádoby byly objeveny na kanaánském pohřebišti. Archeologové se proto domnívají, že se opium mohlo užívat při nějakých pohřebních rituálech.

„Je možné, že během těchto obřadů vedených členy rodiny nebo kněžími se účastníci pokusili vzbudit ducha zemřelých příbuzných a dostávali se přitom do extatického stavu užíváním opia. Možná ale bylo opium určeno nebožtíkovi a mělo mu pomoci vstát z hrobu a připravit ho na setkání s předky na onom světě,“ říká Ron Be'eriof z Izraelského památkového úřadu.

Opiový mák patří k nejstarším léčivým rostlinám. Vědci jsou přesvědčeni, že historie této drogy sahá ještě dále do minulosti. Objev z kanaánského pohřebiště v Tel Yehudu je ale nejstarším důkazem o samotné látce. V roce 2020 objevili vědci zbytky konopí v izraelském Tel Aradu na oltáři z osmého století před naším letopočtem.  Nově objevené stopy opia v nádobách z Tel Yehudu jsou zhruba o šest století starší.

Experti předpokládají, že opium nalezené v Tel Yehudu pocházelo z území dnešního Turecka, odkud putovalo přes Kypr až do Izraele. Nález tak dokumentuje existenci rozsáhlých mezinárodních obchodních sítí na sklonku doby bronzové.

Titulní foto: George Chernilevsky, CC BY-SA 4.0

Váš názor Další článek: Šperkařina s pájkou a diodami. Václav Mach, povídání s makerem a vývojářem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,