Facebook | Hry

V herních streamech se Facebook navzdory své velikosti neprosadil. Ruší aplikaci Gaming, alternativu Twitche

Sázka na přenosy z her Facebooku nevyšla. Sociální síť se na hraní začala více orientovat v roce 2018, kdy 1. června oficiálně odstartovala platforma Facebook Gaming. Šlo o přímý útok na Twitch, protože nabídla právě streamování hraní a interakci s fanoušky a fanynkami. Ti navíc dobré zážitky mohli ocenit finančně.

Gaming je jednou z mnoha sekcí na Facebooku, současně však fungoval v samostatné aplikaci. Tu teď Meta ruší, jak si všiml Matt Navarra. Oznamuje, že klient pro iOS a Android nebude dostupný od 28. října 2022. Respektive od tohoto data aplikace vůbec nebude fungovat, ani kdybyste si ji nechali nainstalovanou.

Neznamená to konec služby jako takové, za určitý indikátor (ne)úspěchu ale krok považovat můžeme. Meta důvod k zaříznutí aplikace neudává. Před dvěma roky tlak konkurence neustála herní streamovací platforma od Microsoftu s tím, že osobnosti z Mixeru poslal právě na Facebook Gaming. O pár měsíců dříve podobně skončil YouTube Gaming.

Jeho příběh vykazuje významné shody s Facebookem. I v jeho případě provozovatel zrušil samotnou aplikaci, ale herní sekci na hlavní platformě ponechal. Herní streamování je tak součástí YouTubu a i nadále ho najdete na Facebooku.

streamlabs q2-22.jpg

Data od Streamlabs ukazují, že Facebook Gaming v prvním čtvrtletí zahájil výrazný sestup. Trh po prvním roce pandemie zažil oslabení, pokles zájmu byl ale zdaleka největší právě u Facebooku. Z hlediska počtu sledovaných hodin zůstal třetím největším hráčem na trhu se zhruba osmiprocentním podílem. Meziročně se podíly tří hlavních platforem ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížily následovně:

  • Twitch o 13,4 %,
  • YouTube o 13,1 %,
  • Facebook o 51 %.

Navzdory své velikosti Facebook nedokázal streamované hraní výrazněji prosadit a Twitch trhu nadále neohroženě kraluje, viz infografika Streamlabs. Facebook loni poprvé vykázal úbytek uživatelské základny, byť minimální. Jeho popularita u mladých lidí klesá, snaží se okopírovat TikTok. Veleúspěšný TikTok si ale brousí zuby i na streamování z her a chystá klient pro klasické počítače.

Zdroje: Matt Navarra / Twitter | Streamlabs

Diskuze (4) Další článek: Nedostatkové zboží. Jak se vyvíjí globální situace mezi výrobci čipů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,