Prohlížeče | YouTube | Edge

V Edgi můžete sledovat některé kanály na YouTube. Videa se přehrávají přes Bing

Byly časy, kdy prohlížeče integrovaly čtečku kanálů RSS, abyste novinky na webech nemuseli sledovat jedině osobní návštěvou. Technologie nicméně do středního proudu nevstoupila a typicky dnes na obsah upozorňují sociální sítě a mobilní aplikace. Microsoft Edge se v roce 2022 rozhodl jít proti proudu.

V rané vývojové edici Canary se rýsuje funkce pro sledování tvůrců a tvůrkyň na webech. Jako v mnoha dalších případech na novinku upozornil jedinec s přezdívkou Leopeva64-2. Podle něj se funkce zatím ani nezobrazuje ve všech instalacích Edge.

Aktuálně se možnost sledování objevuje pouze u některých kanálů na YouTube. Nedokáži přitom rozklíčovat, podle jakých parametrů se prohlížeč rozhoduje. Stalo se mi, že nabídku jsem nabídku pro sledování obdržel až s odstupem při jedné z příštích návštěv kanálu.

Tlačítko pro zahájení sledování se zobrazuje v adresním řádku. Nevíme jistě, jestli Microsoft sledování plánuje rozšířit také na jiné weby. Protože Canary představuje do značné míry experimentální pole, sledování se do stabilního vydání prohlížeče vůbec podívat nemusí.

Reklama na Bing

Panel se sledovanými kanály nevyvoláte přímo z hlavní nabídky nebo nástrojové lišty – odkaz se schovává v podnabídce kolekcí. Tento panel postrádá interaktivitu a pouze v něm zrušíte sledování. Na stránku s obsahem odkaz nevede. Nedokáži potvrdit, že je to konečný stav.

edge canary sledovani youtube (1).pngedge canary sledovani youtube (2).pngedge canary sledovani youtube (3).png

V kolekcích se pak ukrývá rovněž příkaz pro vyvolání postranního panelu s nedávno publikovaným obsahem ze sledovaných kanálů. Když na video klepnete, nezobrazí se ale původní stránka na YouTubu, nýbrž vložený přehrávač zasazený do prostředí vyhledávače Bing od Microsoftu.

Bing vlastně zobrazí správný výsledek vyhledávání, místo aby ukázal původní stránku s obsahem, což by aktuálně bylo konkrétní video na YouTubu. Jak se k tomuto postupu postaví Google, teprve uvidíme.

Zdroje: Edge Canary 99.0.1135.0 | Leopeva64-2 na Redditu (1 | 2) via Windows Latest

Diskuze (2) Další článek: Kolik tlačítek potřebujete? Minimalistická klávesnice Planck EZ jich má jen 47

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,