V Číně objevili nový kmen prasečí chřipky G4 EA H1N1, který vyvolává obavy z další pandemie

  • Vědci objevili nový kmen prasečí chřipky G4 EA H1N1
  • U desetiny zaměstnanců jatek našli protilátky
  • Virus má dle odborníků pandemický potenciál

Čína, odkud se dle dosavadních zjištění do světa rozšířil nový koronavirus SARS-CoV-2, hlásí další možný problém. Zdejší prasata jsou infikována novým kmenem chřipky, který by mohl být škodlivý i pro lidi. Dobrou zprávou je, že se dosud neprokázala schopnost přenosu z jednoho člověka na druhého.

Zpráva byla publikována v pondělí ve sborníku americké Národní akademie věd. Téměř desetiletá studie, prováděná na prasatech v Číně, zjistila, že nový kmen prasečí chřipky obsahuje některé geny, které byly zjištěny při pandemii prasečí chřipky v letech 2009 a 2010.

Nová prasečí chřipka

Čína je největším chovatelem prasat na světě – odhaduje se, že ve vepřínech po celé zemi jich je mezi 300 a 500 miliony. Prasata jsou přitom doslova rezervoárem infekčních chorob. Mohou být infikována kmeny ptačí chřipky, prasečí i lidské chřipky. Pokud se jedno zvíře infikuje více viry najednou, může docházet k jejich následným mutacím.

Tým vědců pracujících na projektu se pokusil identifikovat nové typy virů. V rámci výzkumu zkoumali 30 000 výtěrů prasat z jatek v deseti čínských provinciích a dalších tisíc výtěrů z prasat s respiračními příznaky ve veterinární fakultní nemocnici.

Celkem bylo zjištěno 179 kmenů různých virů, avšak vědce nejvíce zaujal nový chřipkový virus, který označili jako G4 EA H1N1. Informace o genetické podobě nového kmenu chřipky jsou značně znepokojující, protože by mohly znamenat, že bude mít potenciál nejen k přenosu mezi zvířetem a člověkem, ale také z člověka na člověka.

Protilátky u lidí

Velmi zásadní jsou výsledky krevních testů, které prokázaly přítomnost protilátek proti viru G4 EA H1N1 u 10 % testovaných pracovníků chovu prasat. Dosavadní zjištění však naznačují, že se tento virus šíří pouze ze zvířat na lidi, ovšem nikoli z jednoho člověka na druhého. Aktuálně není známo, zda způsobuje u lidí nějaké vážnější onemocnění.

Vědci upozorňují, že nový virus je „odlišný od současných kmenů obsažených v používaných vakcínách proti chřipce, což naznačuje, že očkování proti sezónní chřipce nemůže proti němu poskytovat ochranu“. Virus G4 EA H1N1se šíří vzduchem prostřednictvím kapének a „má všechny základní znaky kandidáta pandemického viru“ uvádí zpráva.

Odborníci proto doporučují neprodlené zavedení pečlivých kontrol zaměstnanců, pracujících v masném průmyslu. Jejich účelem má být včasné varování a připravenost na další potenciální pandemii. Přestože je hrozba vážná a rozhodně stojí za to situaci sledovat, aktuálně se nejedná o naléhavé riziko.

Čekejme další pandemie

Jak jsme mohli vidět letos, největší potenciál pandemického šíření spočívá v přenosu viru ze člověka na člověka. Výhodou chřipky proti onemocnění COVID-19 je však skutečnost, že umíme v krátkém čase vytvářet relativně účinné vakcíny, které by měly poskytovat určitou ochranu.

„Je jasné, že v budoucnu budou následovat další pandemie, a tato studie je připomínkou, že jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme udělat pro ochranu veřejného zdraví, je příprava na nově se objevující viry. To zahrnuje chřipkové viry, jako je tento, ale i další viry, jež jsou schopné infikovat lidi a způsobovat onemocnění, “ řekla viroložka Angela Rasmussen z Kolumbijské univerzity.

Diskuze (45) Další článek: Prime Video už nemusíte sledovat jen v prohlížeči. Amazon vydal aplikaci pro Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,