Sociální sítě | Čína | Politika

V Číně na webu zakázali písmeno N

Čína se už před lety proslavila svým nechvalně známým velkým čínským firewallem, o kterém je nyní opět slyšet, média se totiž baví tím, jaké výrazy jsou, nebo alespoň v posledních dnech byly, zakázané třeba na sociální sítí Weibo, která je čínskou paralelou amerického Twitteru.

Cenzura nyní zesílila zejména v souvislosti s touhou generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Číny a prezidenta Si Ťin-pchinga stát se v podstatě doživotním vladařem zrušením klauzule, která omezuje mandát jen na dvě po sobě jdoucí období (stejně jako v Česku).

Tyto nápady zdaleka nekvitují všichni, a tak si dali cenzoři přesčas a seznam zakázaných výrazů se začali povážlivě rozšiřovat. Web China Digital Times jejich neoficiální seznam v posledních dnech průběžně aktualizoval a publikoval.

Leckoho by napadlo, že se bude jednat o dostatečně přímočaré termíny, mnohdy to jsou však spojení, u kterých člověk neznalý čínských reálií jen tápe, proč se dostala na seznam. Krátce to dokonce platilo i o písmeno „N,“ kterému se věnuje třeba The Guardian.

Na seznam zakázaných výrazů se z těch pochopitelnějších dostala třeba tato spojení:

Dlouhodobě pak mají na pevninské Číně problémy tradiční komunitní weby – ať už ty od Googlu jako třeba YouTube, nebo americké sociální sítě.

Diskuze (19) Další článek: Google podporuje sexuální obtěžování, stěžuje si bývalá zaměstnankyně v žalobě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,