Technika | Vzdělávání

V českých školách se rozběhl nový předmět Technika. Učí se v něm o technologiích, robotech a 3D tisku

S novým školním rokem se na asi 25 českých školách rozeběhl nový předmět Technika. Zatím jen v testovacím režimu, od září 2022 by se měl rozšířit na všechny školy a vyučovat se bude na druhém stupni jednu hodinu týdně.

Předmět, jehož náplň se bude utvářet během následujících dvou let, má v žácích vzbudit zájem o technické obory, má je seznámit s moderními informačními a digitálními technologiemi, základy robotiky a vše převádět do praxe. Studie vydaná Národním ústavem pro vzdělávání zmiňuje „počítačem ovládaná zařízení na zpracování materiálů (CNC), 3D tiskárny a laserové technologie“.

Alza vycítila příležitost, půjčí 3D tiskárny

Vybavit školy potřebným zařízením bude náročný a nákladný proces. Obchodní příležitost zde vycítila společnost Alza a vyhlašuje zápůjční program pro školy zaměřený na výuku 3D tisku.

Akreditovaným školám nabízí bezplatné zapůjčení tiskárny Creality ENDER 3 na tři měsíce.  Zájemci z řad základních a středních škol se mohou přihlásit do 20. prosince 2019 v sekci Pro školy a stát. Po uplynutí tříměsíční testovací lhůty se školy rozhodnou, zda tiskárnu vrátí, nebo odkoupí za 4 100 Kč bez DPH.

Alza také vyhlašuje soutěž o 22 tiskáren. Pro účast mohou školy využít právě i z Alzy zapůjčené tiskárny – stačí, aby na ní učitel s žáky vytvořili libovolný 3D model podle zadaných parametrů a zaslali jej spolu se souborem modelu a fotografiemi z procesu na adresu Alzy nejpozději do 20. 12. 2019. Před Vánocemi pak komise vybere nejpovedenější výtvory.

Diskuze (21) Další článek: Google vidí velkou příležitost v Indii. Jde vstříc obřímu trhu a přizpůsobuje zde služby, už tu naplno funguje i Asistent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,