V Česku za rok přibylo přes pět tisíc elektromobilů. Meziročně prodeje vzrostly o 332 %

Přestože u nás nejsou pro nákup elektromobilů zaváděny nějaké větší státní pobídky, jejich počet na českých silnicích rychle stoupá. Podle aktuální zprávy Centra dopravního výzkumu bylo za rok 2020 v Česku registrováno přes pět tisíc vozů schopných provozu na elektromotor.

 

Je nutné upřesnit, že plně elektrických vozidel na baterie je 3 262 kusů a k tomu jsou započítávány i tzv. plug-in hybridy, tedy vozidla se spalovacím motorem, která však mají velkokapacitní baterii se samostatným dobíjením a jsou schopny i čistě elektrického pohybu. Takových hybridů bylo registrováno 1 978 a celkově se tedy jedná o 5 240 vozů schopných jízdy čistě na elektřinu. 

V měřítku všech prodaných aut je to stále jen velmi minoritní podíl, konkrétně 2,6 %, celkově se totiž prodalo 202 972 vozů. Ale zatímco celkový počet registrací vozidel meziročně o 19 % klesl, tak počet registrací elektromobilů vzrostl o 332 %. 

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prodeje elektromobilů v Česku v tabulce a grafech

Nejvíce nových elektromobilů má registrována Škoda. Konkrétně jde o 943 kusů malých městských elektrických vozů Citigo, ale prodalo se také 807 kusů Superbů v provedení plug-in. V prosinci byl registrován rekordní počet elektrických vozidel, do čehož promluvily první registrace modelu Enyaq. Ten sice ještě běžně na silnicích nejezdí, ale první kusy už byly během prosince vyrobeny a daly se objednat. 

Druhou nejsilnější značkou v registracích elektromobilů je u nás Tesla s 396 kusy za poslední rok a následuje Hyundai s 345 kusy. Na trojciferné číslo prodaných kusů pak dosáhly ještě Renault (144) a Volkswagen (141).

Diskuze (35) Další článek: Z VESMÍRU: Země je nejblíže Slunci a na obzoru budou tři planety zároveň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,