5G | Vodafone

V Česku se rozsvítila druhá 5G síť. Do nové generace vstoupil Vodafone

Červený operátor dnes spustil komerční provoz 5G. Síť nové generace je dostupná v částech Prahy (včetně několika úseků metra), Brna, Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku. Využít ji mohou všichni s datovým tarifem/balíčkem, stávající SIM s podporou LTE a pochopitelně také kompatibilním mobilem. U neomezených datových tarifů na rozdíl od LTE zatím operátor neaplikuje rychlostní limit.

Vodafone vysílá v pásmech 1800 a 2100 MHz. To se teď používá pro LTE i 5G a sdílí se pomocí technologie Dynamic Spectrum Sharing. Díky ní mohou obě sítě využívat stejné frekvence i plnou šířku pásma, aniž by bylo třeba jej napevno rozdělit na dva kusy.

Operátor chce v následujících měsících rozšířit signál 5G i do dalších míst, na příští rok slibuje i nové tarify zohledňující výhody a možnosti nové sítě.

5G už v Česku od léta nabízí také O2, a to v částech Prahy a středočeského Kolína. U „modrých“ je však 5G dostupné jen u vybraných tarifů a za příplatek (jen 1 Kč). O2 vysílá v pásmu 3700 MHz a využívá přitom technologii Massive MIMO využívající pole 64 antén.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (12) Další článek: Acer Aspire 5 s Ryzen 5: příjemný základní notebook se zbytečnou grafikou [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,