5G | Rozhovory | O2

V Česku máme první síť 5G. K čemu je a jak to bude s budováním 5G dál? [rozhovor]

  • V Česku už funguje první síť 5G
  • Proč právě teď, co přinese a jaký bude další rozvoj?
  • Rozhovor s Janem Hruškou z O2, který nasazování 5G sítě šéfuje

Operátor O2 spustil v červenci první komerční provoz 5G sítě, a to v Praze a v Kolíně. Jak složité je budování nové sítě a kdy se jí dočkají i obyvatelé dalších měst? Na to jsme se zeptali technologického ředitele O2 Jana Hrušky.

Jan Hruška

Od roku 2018 vede v O2 divizi Technology, do níž spadá kompletní provoz IT a sítí, technologická podpora zákazníků a fixní i mobilní produktový vývoj. Ve společnosti O2 působí na různých pozicích od roku 2004. Do roku 2018 byl marketingovým ředitelem pro fixní produkty a ICT. Předtím působil například jako ředitel pro distribuční strategii, plánování a reporting nebo jako manažer e-shopu. Před nástupem do O2 pracoval v letech 1997–2006 jako konzultant ve společnosti Anima Praha. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu na Univerzitě Karlově.

67417582-1f93-4245-95c7-a58611005a33

5G sítě vzbuzují mnohem více diskusí a doslova i vášní než všechny předchozí generace mobilních sítí dohromady. Pátá generace slibuje až desetinásobný nárůst rychlostí, snížení doby odezvy, výrazné navýšení kapacity a může být skvělým řešením „poslední míle“ pro řadu menších vesnic.

Současně jsou živnou půdou všech konspirátorů, kteří třeba dávají spuštění 5G sítí do souvislosti s šířením koronaviru: „Naměřený výkon se pohybuje v hodnotách do 100 mW/m2, což je hluboko pod hygienickým limitem 10 W/m2“ vysvětluje Jan Hruška základní důvod, proč 5G sítě neškodí.

 

Další informace o 5G

V minulém týdnu jsme uspořádali online konferenci o 5G, na které padlo mnoho zajímavých informací. Podívejte se na záznam nebo si přečtěte články, které z nejzajímavějších informací řečených na této konferenci čerpají:

 Fobie z 5G jsou z fyzikálního hlediska neopodstatněné, říká profesor z ČVUT

• Bezpečnost 5G: Nová generace přinese větší decentralizaci a virtualizaci 

• 5G není žádná revoluce. S nasazením zaostáváme, ale není to problém

• Videozáznam online konference o sítích 5G

 

Nastal už správný čas pro ostré spuštění 5G sítě?

O2 vždy přinášelo zákazníkům nové mobilní technologie jako první – ať už mluvíme o prvních mobilních telefonech na síti NMT v roce 1991, nebo o prvním internetu v mobilech v roce 2000. Nyní dáváme zákazníkům jako první možnost vyzkoušet síť, která bude hrát důležitou roli v následujících letech, a to je právě 5G. Zároveň chceme v reálném zákaznickém provozu otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití.

I mezi odbornou veřejností zaznívají názory, že jsou 5G sítě vlastně zbytečné a nenabízí nic, co by nezvládalo současné LTE. Ce tedy může nová síť nabídnout?

Sítě 5G se dost podstatně liší od předchozích generací právě tím, že přinášejí kromě vyšší rychlosti a kapacity ještě řadu vlastností, které umožní rozvoj úplně nových obchodních a technologických modelů. Je pravda, že většinu těchto nových možností využijí více než individuální zákazníci (spotřebitelé) spíše firmy nebo obce. Příkladem může být automatizace výroby, systémy řízení dopravy nebo infrastruktura pro chytrá města. Klíčové k tomu budou rychlejší odezvy sítě, řádově více připojených zařízení, budování virtuálních logicky oddělených sítí na stejné fyzické infrastruktuře (tzv. slicing) a podobně.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Váš názor Další článek: Prokletí Boeingů 737 pokračuje: podle FAA může po vzletu dojít k samovolnému vypnutí motorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,