V červnu Opera Mini zobrazila 10 miliard webových stránek

Od dubna minulého roku zveřejňuje Opera Software každý měsíc statistiku State of the Mobile Web, ve kterém vystihuje, jak se zrovna daří uživatelům mobilního prohlížeče Opera Mini. Zároveň se každý měsíc věnuje některému z geografických regionů. V červnu se tak zpráva věnovala USA a Karibské oblasti.

Mnohem zajímavější je ale ale stále rostoucí číslo zpracovaných webových stránek. Prohlížeč Opera Mini pracuje na principu proxy/cache serverů. Uživatel zadá požadavek na webovou stránku, ta k němu ale přicestuje nepřímo přes servery Opery, které ji zkomprimují a upraví pro displej mobilního telefonu nebo kapesního počítače. Prakticky totožným způsobem funguje i Opera Turbo pro běžný desktop, která je součástí nejnovějších verzí prohlížeče.

Díky proxy serverům má Opera kontrolu nad přenášenými daty a může tak zpracovávat poměrně detailní a zajímavé statistiky. V červnu tedy stroje Opery poprvé v historii zpracovaly více než 10,4 miliard webových stránek od 26,5 milionů unikátních surfařů po celém světě. To dělá cirka 346 milionů zpracovaných stránek každý den a 168 milionů MB přenesených zpracovaných dat.

opera mini stranky.png
Vývoj počtu zpracovaných stránek servery Opery Mini

V červnu nejvíce na mobilní Opeře surfovali uživatelé z Ruska, Indonésie, Indie, Číny, Ukrajiny, Jihoafrické republiky, USA, Británie a Polska. Desítku uzavírá nečekaně africká lidnatá země Nigérie.

Diskuze (2) Další článek: Revoluce: Microsoft nabídne instalaci cizích prohlížečů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,