V čem je PROFI Plus?

Zajímaly jsme se o poslední verzi MechSoft–PROFI Plus určenou pro Mechanical Desktop 4.0 a zjišťovali nejbližší plány firmy CAdis.
Kdo sleduje vývoj MechSoft–PROFI produktů, určitě nebude novou verzí zklamán. Již jsme na Živě psali o novém verzi Správce vazeb pro Solid Edge. Nyní se můžete těšit na všechny možnosti Správce vazeb i v prostředí Mechanical Desktopu, který nemá v současné době konkurenta. V čem se tedy liší verze Plus od svého předchůdce? Drtivá většina příkazů a vlastností vychází z minulých verzí. Na první pohled nenajdete velké změny, teprve až po podrobném seznámení narazíte na několik novinek a vylepšení. Pověstná inovace je asi nejvíce poznat ve funkcích, které byly poprvé uvedeny ve verzi MechSoft–PROFI 2000 Plus. Jedná se především o:

  • Hladinový systém, správa a ovládání hladin, definování nových hladin pro jednotlivé součásti;
  • Navigátor, lokátor;
  • Kurzorové menu doplněné o vyhodnocování entit Desktopu;
  • Kreslící, editační a kótovací příkazy identické s MechSoft–PROFI 2000 Plus;
  • Rámečky a razítka;
  • 2D kinematika;
  • Kusovníky použité z Desktopu 4 dostupné v menu Profi;
  • 2D uživatelské parametrické součásti v UniTools.
UniTools, které si stále uchovává své prostředí, podporuje vložení součásti v normách ANSI, ANSI (mm), ISO, JIS, BS, DIN, NF, ČSN a STN. Parametrické 3D/2D normalizované součásti, kterých je dnes zpracováno v 1500 norem (více jak milión jednotlivých součástí) lze vkládat v různých pohledech a řezech do výkresu. Vedle normalizovaných součástí obsahuje UniTools databázi hydraulických a elektrotechnických značek. Padesát výpočtů, které jsou součástí UniTools už delší dobu, je rozšířeno o nový výpočet hydrodynamického radiálního kluzného ložiska a také možnost vytvoření specializovaného výpočtu pomocí vlastních algoritmů. V současné době nabízí Profi Plus nový výpočet ve formě tabulky v Excelu a ten pomocí správce vazeb navázat na objekty v AutoCADu nebo na další výpočty. UniTools je dále rozšířeno o 20 nových základních parametrických modelů: krychle, kvádr, válec, komolý jehlan až po přechodky. S UniTools také souvisí možnost vytvoření uživatelské součásti přímo z Profi pomocí zdařilých průzkumníků a ty začlenit do struktury UniTools.

K novinkám můžeme zařadit kurzorové menu, které je doplněno o nástroje a funkce Profi. Podobně lze hovořit i o lokátoru/navigátoru, který rozšiřuje možnosti kreslení a editace, jak ve 2D, tak i ve 3D. Pro kreslení je k dispozici obrovské množství nástrojů včetně konstrukčních čar. Podobně je tomu u systému hladin a superhladin, které Profi vždy výrazně podporovalo. Podobně jako v minulé verzi je k dispozici generátor 2D pohledů a editor parametrů. Nově lze ke každé proměnné přidat i libovolný popis v dialogu, který známe z nového správce vazeb nebo definovat zcela novou proměnnou, která s geometrií modelu nesouvisí, ale určuje například otáčky nebo teplotu. Editor parametrů je další specialita Profi, pomocí které lze velmi rychle a názorně provádět editace hodnot a popisy všech parametrů vybraného prvku včetně kót náčrtu. U kótování určitě stojí za připomenutí lícování, tolerance a návrh uložení, které pomůže navrhnout vhodné uložení.

MechSoft–PROFI pokračuje ve snaze nabídnout nezávislé strojírenské aplikace a pokrývá stále širší pole CAD systémů. Jak se ukazuje, CAdis má další spanilé plány na nejbližší období. Nedávno CAdis oznámil rozšíření svého portfolia. Zda bude v nejbližší době oznámeno rozšíření o další CAD systém prozrazuje Otta Matoušek, ředitel společnosti CAdis a.s. "Ano, budou to u nás zatím neznámé systémy Think3 a Vellum. Think3 má silné zastoupení v USA, Asii a Itálii, Vellum je silný v USA a Asii. Další systémy budou následovat v budoucnu." O další novince, která se také dotkne přímo uživatelů pokračuje. "O konferenci uživatelů MechSoft–PROFI produktů přemýšlíme již několik let a mohu prozradit, že bude poprvé uspořádána začátkem března. Mimo jiné si od ní slibujeme rozšíření komunikace s našimi uživateli a vytvoření širokého diskusního fóra jehož výsledkem budou nové, fantastické produkty."

Živě komentuje: V současnosti je MechSoft–PROFI Plus pro Desktop 4.0 v českém jazyce a v mezinárodní anglické verzi. Uživatelé MechSoft–PROFI pro Desktop 4 uvítají, že novou verzi MechSoft–PROFI Plus pro Desktop 4, která předchozí verzi nahrazuje, získají zdarma. Jde o velmi zdařilou aplikaci jejímž základním kamenem je UniTools. Nová verze je logickým pokračováním předchozích verzí a na mnoha místech dospěla do velmi zajímavé podoby, což platí především o UniTools, Správci vazeb atd. CAdis, který má od začátku roku v zádech silného zahraničního partnera, může do blízké budoucnosti hledět určitě mnohem optimističtěji. Na recenzi MechSoft–PROFI Plus pro Desktop 4.0 se můžete těšit v časopise Computer Design 1/2000, který vychází v únoru.

Diskuze (1) Další článek: Geoworks bude skutečně trvat na svých patentech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,