Doprava | Brno

V Brně a nově i Jihlavě si zobrazíte online polohu vozidel MHD a jejich zpoždění. Praha stále čeká

Jako jedno z mála měst v Česku zpřístupnila Jihlava na webu online data zobrazující aktuální polohu vozidel městské hromadné dopravy. Cestující si tak mohou zobrazit, kde se nachází jednotlivá vozidla a zda nemají zpoždění. Informoval o tom web Lupa.cz.

Mapa je v rámci Jihlavy dostupná skrze webovou stránku, kterou si zobrazíte jak na počítači, tak na webu. Ta se nachází v testovací fázi a občas tak nereaguje, jak má. Ukáže ale aktuální polohu vozidel včetně jejich zpoždění, umístění se aktualizuje každých deset sekund. Prozatím zde najdete pouze městské linky, do budoucna se ale plánuje rozšiřování služby.

838557e6-bb28-4c0c-bef6-b872810ebc49
Mapa jihlavské MHD s aktuálním umístěním jednotlivých spojů.

Něco podobného má již několik let Brno, ať už přes mobilní aplikaci iRIS, oficiální DPMBinfo či webové rozhraní IDS JMK. Díky těmto aplikacím vidíte nejen polohu všech vozidel v rámci městské dopravy, ale i jejich zpoždění a typ vozidla. Snadno poznáte, zda se jedná o nízkopodlažní či ne a u iRIS se fanoušci dopravy dozví i konkrétní model.

Na oficiální službu podobného typu stále čeká Praha. Zde můžete využít mezinárodní stránky Traze.app, která sice nezobrazí zpoždění, polohu a výpis zastávek u jednotlivých vozidel zvládne.

Aktualizováno: Podobný webový systém nabízí například i Olomoucký kraj, Ústecký kraj a Ostravský dopravní podnik. Všechny jsou dostupné jak na počítačích, tak v mobilních telefonech.

Diskuze (30) Další článek: Jak platit mobilem nebo hodinkami: Přehled všech dostupných metod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,