Sociální sítě | TikTok | Instant Messaging

V Asii se schyluje k bitvě o uživatele. TikTok má vlastní komunikátor a chystá hudební službu

ByteDance, firma stojící za populární sociální sítí TikTok, aktuálně uvedla novou chatovací aplikaci Flipchat. Zároveň dle dostupných zdrojů chystá vlastní hudební streamovací platformu pro trhy, kde Spotify či Apple Music zatím nemají velký podíl na trhu. Zaměřovat se tak bude hlavně na Asii.

Na poli instant messagingu to může vypadat, že jsou karty rozdané, v Asii je ale situace zcela jiná, než u nás. Zatímco našim smartphonům dominuje WhatsApp, Facebook Messenger a další, v Asii má přes miliardu uživatelů čínský WeChat. A právě proti němu míří nová aplikace Flipchat (v originálě Feiliao), která kombinuje klasické zprávy jeden na jednoho, videohovory a fóra pro komunikaci v rámci větších skupin. Dostupná je pak jak pro Android, tak iOS.

Oproti WeChatu tak pozbývá poměrně hodně funkcí, ByteDance má ale výhodu právě poměrně velké základny uživatelů z TikToku, který navíc stále roste. Tencent, stojící právě za hlavním komunikátorem, bere novou konkurenci vážně a dokonce blokuje zobrazování stránek pro stažení Flipchatu uvnitř WeChatu.

Proti Spotify a Apple Music

Podle informací serveru Bloomberg se ale ByteDance nechce zastavit pouze u komunikátoru. V přípravě má totiž i hudební službu pro rozvíjející se trhy, kde prozatím nejsou Spotify, Apple Music a další tolik silní a na masivní rozšíření mezi lidi se teprve čeká. Firma by již nyní měla mít zajištěná práva od T-Series a Times Music, dvou největších indických hudebních vydavatelství. Podle zdrojů se zatím nedohodla s velkými americkými domy, celosvětové spuštění služby se tak pravděpodobně alespoň zpočátku nechystá. Jakékoliv dotazy ale odmítla komentovat.

Nemá ale jít o přímou kopii známých aplikací, nabízet má i hudební videa a komunitní obsah. Největší asijští konkurenti jsou klasické YouTube, a QQ Music od Tencentu, oba přitom nabízí hudbu zadarmo. ByteDance tak zde nebude mít příliš manévrovacího prostoru a tak lze čekat, že půjde s cenou co nejníže.

Co vše umí čínský WeChat?

Zdroj: 9to5Google, Bloomberg

Diskuze (1) Další článek: ELONOVINKY: Stavba čínské Gigafactory jde mnohem rychleji, než se čekalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,